Fabrica de la Craiova nu a livrat Armatei nici măcar un avion IAR 99 în 3 ani. Ar fi trebuit să dea cinci

Fabrica de la Craiova nu a livrat Armatei nici măcar un avion IAR 99 în 3 ani. Ar fi trebuit să dea cinci

Au trecut trei ani de la semnarea contractului pentru modernizarea avioanelor IAR 99, dar Fabrica de Avioane Craiova nu a livrat niciun aparat.

Iar asta în condițiile în care în urmă cu aproape o lună ar fi trebuit să dea Armatei cinci avioane IAR 99 modernizate.

Motivele invocate de compania de stat, potrivit unui răspuns al MApN citat de TVR, sunt pandemia și războiul din Ucraina.

Fabrica de la Craiova spune că din aceste cauze nu a putut procura aparatura de bord ce urmează să fie montată pe avioane.

ADVERTISING

Armata a acceptat invocarea clauzei de forță majoră și a semnat luna trecută un act adițional cu Fabrica de la Craiova, astfel că termenele de livrare au fost decalate.

În urmă cu câteva luni, liderul de sindicat al companiei spunea că nu se pune problema să nu predea la timp aparatele.

„Am făcut un plan, ne vom mobiliza, pentru că noi știm să ne mobilizăm și vom recupera. De altfel, am modificat inclusiv concediul”, spunea la acea vreme Victor Peta, lider de sindicat la Fabrica de Avioane Craiova.

ADVERTISING

Forțele Aeriene Române trebuie să primească până în februarie anul viitor toate cele 10 avioane IAR 99.

În august 2020 miniștrii Apărării și Economiei de la acea vreme, Bogdan Ciucă și Virgil Popescu, au anunțat că Avioane Craiova va moderniza, în următorii 4 ani, 10 aeronave IAR 99.

Iar odată modernizate, avioanele vor putea fi folosite pentru antrenamente de zbor, pentru antrenamente de luptă, dar și pentru intervenții aeriene, la nevoie.

„Valoarea totală a contractului este de 275 de milioane de lei fără TVA. Are o durată de realizare de 48 de luni. Primul avion așteptăm să intre în testele de verificare (după modernizare – n.red.) după 22 de luni. Și astfel, la finalul celor 4 ani, să avem toate cele 10 avioane modernizate.

ADVERTISING

Sperăm că acest echipament va asigura suportul tehnic pentru pregătirea tinerilor piloți militari, ca să facă trecere pe avioanele supersonice F16. Dincolo de antrenamentul de zbor, piloții vor putea fi pregătiți (cu IAR 99 modernizate – n.red.) și pentru antrenamentul de luptă. Și folosim această capacitate și pentru sprijin aerian în misiuni militare concrete.

Sperăm să fie un punct de plecare pentru tot ce înseamnă dezvoltare și evoluție tehnologică românească, ale cărei produse sunt atât de necesare Forțelor Aeriene Române”, spunea Ciucă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇