Oameni evacuați noaptea la Roșia Montană, după o avarie la Tăul Mare - golirea barajului secular poate dura 3 zile (Video)

Oameni evacuați noaptea la Roșia Montană, după o avarie la Tăul Mare - golirea barajului secular poate dura 3 zile (Video)
Foto: ISU Alba

Autorităţile din judeţul Alba au emis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, mesaje Ro-Alert prin care au solicitat populaţiei din avalul barajului Lacului Piscicol Tăul Mare să părăsească zona, după ce s-a constatat o avarie – o fisură – la golirea de fund a barajului.

Este vorba de peste 200 de oameni care au fost alertați și transportați cu mijloace proprii sau ale autorităților locale și ISU Alba către spații puse la dispoziție de autorități (internate şcolare şi săli de sport din oraşulele Abrud și Cîmpeni, cu o capacitate de cazare totală de aproximativ 400 de persoane). 

Ca urmare a informării primite prin apel 112 de la primarul comunei Roșia Montană, prin care s-a semnalat o avarie la…

Publicată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe Sâmbătă, 1 octombrie 2022

Decizia a fost luată preventiv, în condiţiile în care a fost semnalată o avarie la golirea de fund a barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

ADVERTISING

Potrivit IGSU, în zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost trimise două autocamioane de intervenţie dotate cu motopompe, două autospeciale 4x4 cu capacitate mărită de trecere, două microbuze de transport precum şi 43 de ofiţeri şi subofiţeri şi soldaţi aparţinând ISU Alba. Au fost aduse și alte 4 motopompe de mare capacitate din judeţele Bihor, Cluj, Hunedoara şi Mureş, precizează IGSU.

Actiune ISU Roșia Montana 1080WebShareName

Duminică dimineața, într-o conferință de presă, Raed Arafat, șeful DSU, a spus că este vorba de 268 de persoane aflate în zona cu potențial de risc. 70 dintre acestea s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evacuate cu mijloace și în spații asigurate de către autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni), iar restul persoanelor au refuzat evacuarea.

ADVERTISING

Cei care au plecat cel mai probabil se vor putea întoarce astăzi la casele lor, după ce vor fi finalizate verificările făcute de specialiști.

Se intenționează golirea lacului, după care se iau în calcul două variante: să fie reparat digul sau să nu mai fie deloc umplut cu apă, pentru a nu mai pune în pericol populația.

În jurul prânzului a început evacuarea apei din lacul Tăul Mare. Prima pompă de mare capacitate a intrat în funcțiune, iar într-o primă fază, se va realiza o reducere a nivelului apei.

„Parțial în prima fază, scăderea lacului cu 5 m pentru un grad de risc acceptabil în conformitate cu expertiza întocmită de personalul de specialitate. Ulterior vor fi luate măsuri în dinamică”, a transmis ISU Alba.

ADVERTISING

În jurul orei 14:30 a fost pusă în funcțiune și a doua motopompă. „Pe măsură ce situaţia se stabilizează, va fi operaţionalizată şi a treia motopompă. Această acţiune se face progresiv pentru a nu inunda valea satului", a precizat IGSU.

Potrivit lui Raed Arafat, șeful DSU, procesul de golire a barajului până la un nivel cu cinci metri sub cel inițial poate dura și trei zile. Acesta a precizat că oamenii care nu s-au evacuat încă ar trebui să meargă imediat spre zone mai înalte ”în caz că se anunță ceva”.

Autorităţile din judeţul Alba au emis, după-amiază, un nou mesaj Ro-Alert, al cincilea, prin care solicită localnicilor care au case în aval de barajul din Roia Montană şi care nu au evacuat încă zona să facă acest lucru, informează News.ro.

IGSU: A fost pusă în funcţiune a doua motopompă pentru rezolvarea situaţiei de la barajul Tăul Mare - https://bit.ly/3SMTlrF

IGSU: A fost pusă în funcţiune a doua motopompă pentru rezolvarea situaţiei de la barajul Tăul Mare - https://bit.ly/3SMTlrFSursa video: IGSU

Publicată de AGERPRES pe Duminică, 2 octombrie 2022

În zonă au ajuns șase motopompe de mare capacitate, care pot evacua 10.000 de litri de apă pe minut.

Conform datelor publicate de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cîmpeni, lacul Tăul Mare este un lac artificial construit în anul 1908, alături de alte tăuri (Tăul Cornei, Tăul Ţarinii etc.), care la acea vreme erau necsare pentru punerea în mişcare a steampurilor (instalaţie de separare a aurului). Barajul este amplasat la o altitudine de aproximativ 930 m, pe teritoriul localităţii Roşia Montană, în parte estică a comunei, având o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi şi fiind alimentat de trei pâraie izvorâte din dealurile Rotundu, Vârşi şi Suley. Lacul reprezintă un  important punct de interes turistic al zonei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇