Este Europa în stare să se apere singură? 5 infografice care oferă răspunsul

Este Europa în stare să se apere singură? 5 infografice care oferă răspunsul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Administrația Trump a trimis un mesaj clar Europei: sunteți pe cont propriu. Dar poate Europa să se descurce fără umbrela de apărare a Americii? Iată ce spun cifrele.

În trei luni amețitoare, Casa Albă a inversat valoarea de decenii a politicii externe americane, s-a angajat să-și reducă prezența în Europa și a promis că va încheia războiul din Ucraina, chiar dacă asta ar putea însemna cedarea de teritorii ucrainene Rusiei.

Europa încă e în faza de adaptare la noua realitate. Dar la numai câteva zile de la aproape 80 de ani de când aliații americani și europeni au forțat Germania nazistă să capituleze, un viitor în care continentul este lăsat să se apere singur de amenințarea rusă nu mai este ipotetic, notează CNN.

"Europa trăiește de 80 de ani într-o situație în care pacea era de la sine înțeleasă. Și se pare că pacea a fost oferită gratuit. Acum, dintr-o dată, după invadarea Ucrainei, ne dăm seama că pacea trebuie apărată", a declarat Roberto Cingolani, fost ministru al guvernului italian, actualmente directorul executiv al gigantului european de apărare Leonardo, în timpul unei vizite recente pe care reporterii postului TV american au făcut-o la sediul din nordul Italiei al companiei.

O cursă vertiginoasă este în plină desfășurare în statele membre ale NATO ale Europei pentru a pregăti continentul în cazul unei confruntări cu Rusia. Această cursă poate fi câștigată: Europa are armate suficient de mari și de scumpe pentru a astupa măcar parțial gaura pe care Washingtonul amenință să o lase în urmă.

Dar armatele din vestul Europei au nevoie de un aflux serios de fonduri și expertiză ca să se pregătească pentru cel mai rău scenariu.

Datele analizate de CNN arată cum stă Europa la capitolul Apărare și unde are nevoie urgentă de investiții.

Cheltuielile militare în Europa au crescut în ultimii ani

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, cheltuielile militare în Europa au crescut cu 54,3%. Spre comparație, cheltuielile Ucrainei în timpul războiului au crescut, de asemenea, ajungând la 41 de miliarde de dolari doar în 2022 - aproape la fel de mult ca în ​​ultimii opt ani combinați.

Cheltuieli militare în Europa, 2010–2024

creștere cheltuieli
Sursa: CNN / Stockholm International Peace Research Institute

*Datele sunt afișate în dolari, la valoarea din 2023

În ultimii ani, Marea Britanie, Franța și Germania au pompat fonduri în armatele lor îmbătrânite după o stagnare a cheltuielilor la mijlocul anilor 2010.

S-ar putea, însă, să treacă mai mulți ani până când impactul acelor fonduri se va simți în prima linie. Numărul trupelor, armamentul și pregătirea militară au scăzut în Europa de Vest de la sfârșitul Războiului Rece. "Nivelul ridicat de uzură al războiului din Ucraina a evidențiat dureros deficiențele actuale ale țărilor europene", a scris anul trecut Institutul Internațional de Studii Strategice, un think-tank cu sediul la Londra, într-o trecere în revistă a forțelor Europei.

Țările care au graniță cu Rusia se mișcă mai repede. Administrația Trump a salutat Polonia drept un model al autosuficienței. "Vedem Polonia ca un aliat model pe continent: dispusă să investească nu doar în apărarea sa, ci și în apărarea noastră comună și în apărarea continentului", a declarat secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, la Varșovia, în timpul primei întâlniri bilaterale europene a celui de-al doilea mandat al lui Trump.

Dar escaladarea rapidă a Poloniei a cheltuielilor pentru apărare are mai mult de-a face cu propriile tensiuni vechi de generații cu Rusia decât cu dorința de a-și câștiga un loc în ochii lui Trump. Varșovia și Washington sunt în dezacord în privința conflictului din Ucraina; Polonia a avertizat de ani de zile Europa cu privire la amenințarea pe care o reprezintă Rusia și și-a sprijinit cu fermitate vecinul în timp ce apără teritoriul de avansurile lui Putin, menționează CNN.

SUA au o prezență militară semnificativă în Europa

Statele Unite aveau în 2024 aproximativ 80.000 de militari staționați în Europa, o forță militară mai mare decât opt țări europene la un loc, potrivit datelor Congresului SUA. Acest număr reprezenta doar o parte din efectivele de 1,3 milioane de soldați ale armatei americane.

Desfășurarea trupelor SUA în Europa este mult mai mică decât la apogeul Războiului Rece, când aproape jumătate de milion de soldați americani erau staționați pe continent.

Câți militari are fiecare țară din Europa

SUA trupe Europa
Sursa: CNN / NATO, Congressional Research Service

*România are 67.000 de militari

Decenii la rând, politica externă americană a subliniat importanța acestor desfășurări nu doar pentru securitatea europeană, ci și pentru cea proprie. Trupele de pe continent oferă apărare avansată, ajută la antrenarea forțelor aliate și la gestionarea focoaselor nucleare.

Acum, viitorul acestor implementări nu este clar. Liderii europeni au cerut public Washingtonului să nu reducă numărul trupelor detașate, dar Trump, Hegseth și vicepreședintele JD Vance și-au exprimat cu toții clar intenția de a consolida prezența militară a SUA în Marea Chinei de Sud.

Forțele militare americane sunt răspândite în toată Europa

Există cel puțin 48 de baze militare cu prezență militară a SUA în toată Europa. 29 dintre acestea sunt controlate de Statele Unite.

Majoritatea trupelor americane au sediul în Germania, Polonia și Italia.

harta trupe SUA
Sursa: CNN / Congressional Research Service, Council on Foreign Relations

Bazele americane din Europa Centrală oferă o contrapondere la amenințarea rusă, în timp ce locațiile navale și aeriene din Turcia, Grecia și Italia susțin și misiuni în Orientul Mijlociu.

Aceste puncte servesc ca "o bază crucială pentru operațiunile NATO, descurajarea regională și proiecția puterii globale", potrivit organizației Center for European Policy Analysis, cu sediul la Washington.

Fără SUA, Europa are puține mijloace de descurajare nucleare

Armele nucleare americane în Europa au fost coloana vertebrală a strategiei de descurajare a NATO. Fără ele, Marea Britanie și Franța ar fi singurele puteri nucleare ale Europei. Totalul focoaselor lor combinate este depășit numeric de Rusia cu cel puțin unu la 10.

Totuși, cel mai important factor de descurajare pe care îl deține Europa este reprezentat de focoasele sale nucleare.

Țările din Europa care au arme nucleare

țări cu arme nucleare
Sursa: CNN / The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons

Țările din Europa care găzduiesc arme nucleare americane

țări arme SUA
Sursa: CNN / The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons

În primele etape ale războiului din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a provocat în mod repetat panică la nivel mondial, sugerând utilizarea unei arme nucleare. Această teamă s-a domolit după ce războiul s-a blocat în estul Ucrainei.

Însă descurajarea nucleară este un domeniu pe care Europa depinde foarte mult de SUA. Marea Britanie și Franța – cele două țări europene cu arme nucleare – dețin laolaltă doar aproximativ o zecime din arsenalul Rusiei. În schimb, arsenalul de război nuclear american coincide aproximativ cu cel al Rusiei, iar zeci de aceste focoase americane sunt situate în Europa, conchide analiza citată.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇