Elena Udrea și Ioana Băsescu scapă definitiv de dosarul finanțării campaniei din 2009. Cine sunt judecătorii ÎCCJ care au respins recursul în casație al DNA

Elena Udrea și Ioana Băsescu scapă definitiv de dosarul finanțării campaniei din 2009. Cine sunt judecătorii ÎCCJ care au respins recursul în casație al DNA
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Veste bună pentru Elena Udrea şi Ioana Băsescu. Au scăpat definitiv de judecată în cazul finanţării campaniei electorale din 2009, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul în casaţie depus de DNA în acest dosar.

Faptele se referă la finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale a lui Traian Băsescu din 2009.

Decizia de miercuri a fost luată de trei judecători şi vine după ce tot Înalta Curte a hotărât pe 9 noiembrie redeschiderea procesului în care Ioana Băsescu şi Elena Udrea au scăpat de condamnare în baza deciziei CCR privind prescripţia.

ADVERTISING

"Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva deciziei penale nr. 232/A din data de 11 iulie 2023, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, în dosarul nr.5230/2/2017. Definitivă", se arată în decizia instanţei, citată joi de Agerpres.

DNA a introdus la Înalta Curte o cale extraordinară - recursul în casaţie - în procesul în care Elena Udrea şi Ioana Băsescu au scăpat de condamnări.

DNA a încercat astfel să obţină anularea deciziei instanţei supreme din 11 iulie, atunci când s-a dispus încetarea procesului împotriva celor două, pe motiv că faptele s-au prescris, deşi magistraţii au constatat că există dovezi care ar atesta vinovăţia lor.

Acţiunea introdusă de procurori se întemeia pe decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care oferă posibilitatea judecătorilor români să nu aplice două decizii ale Curţii Constituţionale şi o hotărâre a instanţei supreme privind prescrierea pedepselor, dacă prin aceasta se încalcă dreptul UE.

ADVERTISING

În baza acestor trei decizii, în vară, instanţa supremă hotărâse încetarea procesului penal faţă de Elena Udrea (instigare la luare de mită şi spălare a banilor) şi faţă de Ioana Băsescu (instigare la delapidare şi spălare a banilor).

Pe latură civilă, instanţa supremă a dispus confiscarea sumei de 1,9 milioane lei de la Elena Udrea.

În prima instanță, Elena Udrea fusese condamnată la 8 ani de închisoare cu executare, iar Ioana Băsescu la 5 ani de închisoare cu executare.

În prezent, Udrea se află închisă la Penitenciarul Târgşor, unde execută o condamnare de şase ani primită în dosarul "Gala Bute".

ADVERTISING

Cine sunt judecătorii care au respins recursul în casaţie

Judecătorul Mihail Udroiu a fost promovat recent la Înalta Curte. El a fost consilierul fostei şefe DIICOT, Alina Bica, condamnată definitiv pentru favorizarea infractorului Ovidiu Tender şi fugită în Italia, potrivit G4Media.

Judecătoarea Elena Barbu a fost şefa Curţii de Apel Braşov şi a semnat scrisoarea împotriva magistraţilor care protestau faţă de modificările PSD-ALDE la Legile Justiţiei. Ea a fost promovată la ÎCCJ în ianuarie 2020 de către Secţia pentru judecători din vechiul CSM, dominată de judecătoarea Lia Savonea, după ce a fost selectată de o comisie de examinare din care a făcut parte şi fostul ministru Tudorel Toader.

Judecătoarea Hermina Iancu a refuzat, în trecut, să îl condamne pentru luare de mită pe Adrian Năstase. În dosarul Zambaccian, judecătoarea Hermina Iancu a făcut opinie separată în sensul achitării fostului premier pentru acuzația de luare de mită și condamnării la doar 3 ani cu suspendare pentru șantaj. În apel, la completul de 5 judecători, fostul premier a fost condamnat definitiv şi pentru luare de mită şi a primit 4 ani cu executare. Judecătoarea Iancu a părăsit magistratura în 2012 și s-a făcut notar, însă în 2016 a revenit la ICCJ.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇