După Brexit, Marea Britanie ar vrea să adere la „noul club al națiunilor europene”

După Brexit, Marea Britanie ar vrea să adere la „noul club al națiunilor europene”

Marea Britanie analizează dacă va participa luna viitoare la un nou „club al națiunilor” politice europene. O primă reuniune a acestui club, numit „Comunitatea Politică Europeană”, va avea loc la Praga, la începutul lunii octombrie.

Noii lideri ai Guvernului de la Londra doresc însă să afle mai multe detalii despre summit înainte ca prim-ministrul Liz Truss să accepte să participe.

Comunitatea politică europeană este o idee susținută de președintele francez Emmanuel Macron. El a propus-o, în luna mai, ca fiind un „nou spațiu" de cooperare. Macron a sugerat că grupul ar putea discuta despre securitate, energie și transport, precum și despre circulația persoanelor, în special a tinerilor.

ADVERTISING

Intenția este de a forma o organizație care să depășească cele 27 de state membre ale UE. Idei similare au fost vehiculate de zeci de ani, dar acestea nu s-au materializat.

Se pare că oficialii britanici caută asigurări că reuniunea nu va fi dominată de țările sau instituțiile UE. De asemenea, Marea Britanie ar dori să vadă prezenți și alți „jucători mari" din afara UE. Toți cei 27 de membri ai UE ar urma să fie invitați, precum și Marea Britanie, Ucraina, Norvegia, Elveția și Turcia. De asemenea, este posibil să fie invitate și Islanda, Liechtenstein, Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan.

ADVERTISING

Reuniunea inaugurală a „Comunității Politice Europene" va avea loc pe 6 octombrie în Praga, Cehia fiind cea care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului European.

O agendă provizorie sugerează că discuțiile se vor axa pe invazia Rusiei în Ucraina, pe economie și pe criza energetică a Europei. Cu toate acestea, există puține detalii despre cum ar arăta o astfel de „comunitate politică" pe termen lung.

Criticii din cadrul UE sunt circumspecți față de ceea ce ei descriu drept un proiect „vag" condus de Franța. Există, de asemenea, suspiciunea că Franța, care nu vede cu ochi buni extinderea UE, dorește să creeze o „parcare" pentru țările care aspiră să adere la Uniunea Europeană. Totuși, liderii UE au insistat asupra faptului că organizația nu își va „înlocui" politica de extindere.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇