Dunărea secată scoate la iveală epavele unor nave naziste: Sunt pline cu muniție și explozibili (Foto & Video)

Dunărea secată scoate la iveală epavele unor nave naziste: Sunt pline cu muniție și explozibili (Foto & Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani cu care se confruntă Europa a adus fluviul Dunărea la unele dintre cele mai mici cote ale apelor din acest secol, dezvăluind epavele mai multor nave germane din Al Doilea Război Mondial.

Vasele au fost abandonate în 1944 de armata nazistă, în timpul retragerii din fața contraofensivei sovietice. Unele dintre ele pot fi văzute lângă portul Prahovo, din Serbia, iar în timpul perioadelor de secetă încurcă navigația pe Dunăre, relatează agenția Reuters, citată de CNN.

ADVERTISING

Seceta din acest an, intensificată de încălzirea globală, a expus peste 30 de epave lângă portul sârb. Răspândite în albia fluviului, unele dintre nave încă mai au turelele, punțile de comandă, catargele rupte și carenele răsucite, în timp ce altele zac acoperite de mâl.

Multe dintre acestea sunt încărcate cu tone de muniție și explozibili și reprezintă un risc nu doar pentru transportul fluvial și pentru pescari, ci și pentru țărmul românesc din această zonă a Dunării.

"Flota germană a lăsat în urmă un dezastru ecologic care ne amenință pe noi, cei din Prahovo", a declarat Velimir Trajilovic, în vârstă de 74 de ani, autorul unui volum despre navele germane de război.

ADVERTISING

În martie, guvernul Serbiei a deschis o licitație pentru lucrările de îndepărtare a epavelor și de extragere a muniției și explozibililor. Costul operațiunii este estimat la 29 de milioane de euro.

Potrivit Reuters, canalele de navigație s-au îngustat pe unele porțiuni de la 180 de metri la numai 100 de metri, din cauza navelor germane de pe fundul fluviului. Autoritățile sârbe au început să dragheze unele porțiuni din albia Dunării pentru a menține navigabil fluviul.

Flota nazistă din Marea Neagră a urcat pe Dunăre și s-a regrupat în apropiere de Prahovo în încercarea de a scăpa de trupele sovietice, în septembrie 1944. Germanii au renunțat apoi la această tentativă și au abandonat aproape 200 de nave.

Dunărea, al doilea cel mai lung fluviu din Europa, a atins în această vară una dintre cele mai mici cote ale apelor din ultimul secol și a scăzut atât de mult, încât poate fi traversată pe jos spre Bulgaria. Conform Associated Press, o stație din Budapesta a măsurat recent o scădere de 1,5 metri a nivelului apei în decurs de trei săptămâni, iar furnizorul de apă din capitala Ungariei a avertizat că ar putea surveni sincope de alimentare dacă fenomenul continuă, relatează CBS News.

ADVERTISING

Seceta care s-a instalat de mai multe luni și temperaturile foarte mari au provocat probleme de navigație și pe alte râuri din Europa, în Germania, Italia și Franța.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇