Dunărea s-a umflat în Ungaria şi a inundat malurile în Budapesta, aşa că ne aşteptăm să vedem niveluri mari ale apei şi în România.
Debitul Dunării, la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, va creşte semnificativ în perioada următoare, până la 8.000 mc/secundă, mult peste media multianuală a lunii septembrie, arată prognoza publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
Conform hidrologilor, media multianuală a lunii septembrie este stabilită la 3.800 mc/secundă.
Până pe 24 septembrie, la ora 7:00, în aval de Porţile de Fier, debitele fluviului Dunărea vor fi în creştere şi vor ajunge la valoarea de 8.000 mc/s.
Miercuri dimineață, nivelul Dunării înregistra la Budapesta o cotă de 688 cm, dar în acest weekend viitura ar putea atinge 850 cm.
Budapesta se pregăteşte pentru un nivel record al apelor şi a închis Insula Margareta, o zonă de agrement cu hoteluri şi restaurante.
Iată cum arăta Dunărea azi dimineaţă la Budapesta:
Autorităţile ungare au instalat baraje şi diguri provizorii pe o lungime de 544 de kilometri de-a lungul Dunării, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.
Autorităţile maghiare au declarat stare de alertă în zonele limitrofe Dunării, din cauza riscului de revărsare a fluviului.
Se aşteaptă ca nivelul cursurilor de apă în Ungaria, în principal al Dunării, să continue să crească în zilele următoare şi să ajungă la un nivel care ar fi cu numai 40 de centimetri sub maximul istoric înregistrat în 2013, când au fost revărsări în mai multe zone.