Anchetatorii argeşeni au deschis un dosar penal, după ce 60 de persoane au rămas blocate la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan după producerea unei avalanşe, turiştii ajungând acolo pe un sector de drum închis circulaţiei.
„În continuarea verificărilor privind evenimentul care a avut loc în noaptea de 4 spre 5 februarie, pe DN 7C, în zona unei unităţi de cazare turistică, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Albeştii de Argeş desfăşoară cercetări într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş, întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune„, a anunţat, marţi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş.
Surse judiciare au declarat pentru News.ro că, în prezent, se fac cercetări in rem, nefiind pusă sub acuzare nicio persoană.
Fapta are legătură cu acţiunea reprezentanţilor cabanei Capra din Făgăraş.
Conform surselor citate, anchetatorii vor să stabilească dacă operatorul turistic a transmis persoanelor cazate în cabană ”starea de potenţial pericol”, în condiţiile în care reprezentanţii cabanei au deszăpezit drumul de la km 104 până la unitatea de cazare, au cazat turişti, le-au pus parcarea la dispoziţie celor care urcat cu autovehiculele până acolo.
Toate aceste acţiuni au avut loc în contextul în care Transfăgărăşanul era închis încă din luna octombrie a anului trecut, iar meteorologii şi salvamontiştii anunţaseră, pe mai multe căi, că pentru zona în care este situată cabana au fost emise coduri meteo, dar şi avertismente privind risc de producere a unor avalanşe.
Conform datelor transmise anterior de IPJ Argeş, DN 7C este închis traficului, de la kilometrul 104, încă de la data de 30 octombrie 2022, acest aspect fiind semnalizat prin indicatoare de-a lungul Transfăgărăşanului, dar şi prin indicator şi barieră la kilometrul 104.
De asemenea, poliţiştii desfăşoară cercetări în vederea identificării şoferilor maşinilor care au fost avariate ca urmare a producerii avalanşei, pentru eliberarea autorizaţiilor de reparaţie auto şi luarea măsurilor legale care se impun.
"Până în prezent, a fost stabilită identitatea persoanelor care s-au aflat la unitatea de cazare turistică şi au fost identificate 14 autovehicule, însă până la emiterea prezentei comunicări nu a fost posibilă extragerea acestora, pentru constatarea avariilor şi întocmirea documentelor legale", arată sursa citată.
Prima avalanşă a lovit cabana Capra din Făgăraş, sâmbătă seară, în timp ce turiştii petreceau la o zi onomastică. Evenimentul a avut loc la zece minute de la servirea tortului. Turiştii au povestit că au auzit un zgomot ”ca o bombă”.
O altă avalanşă de amploare a avut loc duminică dimineaţa.
Şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, care este şi şef al Comisiei de avalanşe din cadrul Salvamont România din anul 2006, a arătat că au fost şase avalanşe, din care două ”enorme”.