Constantin Dina, director al Corpului de Control din Ministerul Sănătății și președinte al unei comisii de concurs la data comiterii faptelor, este urmărit penal de DNA, fiind suspectat că în perioada februarie-6 martie 2022 i-ar fi dat unui candidat la concursul pentru funcţia de şef serviciu Control o parte dintre subiectele pentru proba scrisă.
Interviul nu a mai avut loc din cauza intervenţiei procurorilor.
Într-un comunicat al DNA se precizează că Dina este urmărit ”pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”.
"În perioada februarie – 6 martie 2022, în contextul organizării unui concurs de ocupare a funcţiei de şef serviciu Control în cadrul Corpului de control al Ministrului Sănătăţii, inculpatul Dina Constantin, în calităţile menţionate mai sus, ar fi transmis în mod nelegal unuia dintre candidaţi o parte din subiectele elaborate pentru proba scrisă.
Acţionând în această manieră, inculpatul ar fi facilitat obţinerea de către candidatul favorizat în maniera de mai sus a unui punctaj care i-ar fi permis să promoveze proba respectivă", arată luni DNA, într-un comunicat de presă.
Suspectului i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală.
Conform relatărilor din presă, Constantin Dina a revenit în ianuarie 2022 la șefia Corpului de Control din Ministerul Sănătății. El mai ocupase anterior această funcție, în care ajunsese pe filiera PSD Constanța.
Jurnaliștii de la Gândul scriau în urmă cu o săptămână că Dina s-a retras din funcția de șef al Corpului de control din Ministerul Sănătății, după ce procurorii DNA au făcut, în 10 martie, percheziții la Ministerul Sănătății, în acest dosar.
În plus, DNA a transmis oficial, la solicitarea Gândul, un punct de vedere privind un posibil conflict de interese, după ce în declarația de avere a lui Constantin Dina ar apărut o sumă consistentă primită de la o firmă privată.
Tot jurnaliștii de la Gândul au publicat într-un alt articol mai multe detalii legate de concursul fraudat, precizând că ”procurorii DNA i-au audiat deja pe Constantin Dina și pe Silvia Aramă, după ce, în urma perchezițiilor domiciliare, ar fi fost găsite subiectele de examen, scrise de mână, la ambii”.
”Contracandidatul Silviei Aramă a ieșit după 20 de minute din sală, realizând că participă la „o cacealma”, întrucât subiectele respective erau doar articole din lege pe care trebuia să le cunoști ad litteram. Silvia Aramă ar fi scris în lucrare cuvânt cu cuvânt din legislație, semn că ar fi avut acces dinainte la subiecte”, mai scrie Gândul.