Dezastrul din Hawaii a devenit cel mai mortal incendiu de vegetație din ultimul secol din SUA (Video)

Dezastrul din Hawaii a devenit cel mai mortal incendiu de vegetație din ultimul secol din SUA (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cel puţin 89 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma incendiilor care au devastat insula Maui din arhipelagul american Hawaii, dezastrul devenind cel mai mortal incendiu de vegetație din SUA din ultimul secol.

Guvernatorul statului, John Green, a avertizat că acest bilanț ar putea creşte.

"Sunt 89 de decese" a declarat John Green. "Numărul va continua să crească. Vrem ca oamenii să se pregătească pentru această evoluție", a adăugat el, citat de AFP.

Bilanţul morţilor a făcut din infernul care a erupt marţi cel mai grav dezastru natural din istoria Hawaii, depăşind un tsunami care a ucis 61 de persoane în 1960, la un an după ce Hawaii a devenit stat american.

Cel mai recent bilanţ a depăşit numărul celor 85 de persoane care au pierit în 2018 în incendiul din oraşul Paradise, California, şi a fost cel mai mare bilanţ al unui incendiu de vegetaţie din 1918, când incendiul Cloquet din Minnesota şi Wisconsin a făcut 453 de victime.

ADVERTISING

A fost deschisă și o anchetă privind gestionarea crizei de către autorităţi. Pe insula Maui au avut loc numeroase pene de curent, iar numărul de urgenţă 911 nu a fost funcţional în anumite părţi ale insulei.

Oficialii au promis să examineze sistemele de notificare de urgenţă ale statului, după ce unii locuitori s-au întrebat dacă nu s-ar fi putut face mai mult pentru a avertiza oamenii înainte ca focul să le cuprindă casele. Unii au fost nevoiţi să se arunce în ocean pentru a scăpa.

Sirenele amplasate în jurul insulei - menite să avertizeze în cazul unor dezastre naturale iminente - nu au sunat niciodată, iar întreruperile generalizate de energie electrică şi de telefonie mobilă au împiedicat alte forme de alertă.

ADVERTISING

Mai mult, oamenii acuză că autoritățile au subestimat pericolul incendiilor pentru insulă. Într-un raport prezentat anul trecut de oficiali din Hawaii, în care erau clasificate dezastrele naturale care ar putea ameninţa cel mai probabil populaţia, tsunamiurile, cutremurele şi riscurile vulcanice au ocupat un loc important. Aproape de partea de jos a unui grafic codificat pe culori, agenţia de gestionare a situaţiilor de urgenţă a statului a descris riscul incendiilor de vegetaţie pentru viaţa oamenilor cu un singur cuvânt: "scăzut", informează cnn.com, citat de News.ro.

ADVERTISING

Un an şi jumătate mai târziu, incendiile catastrofale care au cuprins Maui şi oraşul istoric Lahaina în această săptămână au devenit deja cel mai grav dezastru natural din statul Maui din ultimele şase decenii.

În timpul incendiilor din această săptămână, uraganul Dora era la sute de kilometri sud de Maui, dar vânturile furtunii tot au alimentat flăcările pe insulă.

Incendiile au fost declanşate în mod istoric de erupţii vulcanice şi fulgere, iar suprafaţa arsă în fiecare an în stat a crescut dramatic în ultimele decenii, potrivit unui raport din 2014 al cercetătorului Clay Trauernicht de la Universitatea din Hawaii.

Costul reconstrucţiei Lahaina a fost estimat la 5,5 miliarde de dolari, potrivit Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA), cu peste 2.200 de structuri avariate sau distruse şi peste 2.100 de acri (850 de hectare) arşi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇