Departamentul de Stat a aprobat vânzarea unui nou sistem Patriot către România, în locul celui donat Ucrainei. Cât costă și cum îl plătim

Departamentul de Stat a aprobat vânzarea unui nou sistem Patriot către România, în locul celui donat Ucrainei. Cât costă și cum îl plătim
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare a unui sistem de apărare aeriană Patriot către Guvernul României, în valoare estimată de 280 de milioane de dolari, care ar trebui să îl înlocuiască pe cel donat în toamna trecută Ucrainei.

Anunțul a fost făcut de Agenția pentru Cooperare în Securitate și Apărare (DSCA), care a trimis certificarea necesară către Congresul SUA pentru a notifica această posibilă vânzare.

Sistemul MIM-104 PATRIOT include un set radar AN/MPQ-65 și două stații de lansare M903, precizează şi ambasada SUA la Bucureşti într-un comunicat remis marţi dimineaţă spotmedia.ro.

"Această unitate de tragere va înlocui sistemul pe care România l-a furnizat Ucrainei în septembrie 2024. Patriot poate detecta și doborî o gamă largă de amenințări cu rachete balistice și aeropurtate, iar această achiziție va consolida capacitatea României de a descuraja agresiunea în regiunea Mării Negre", adaugă ambasada.

Sistem Patriot
Foto: Ambasada SUA la Bucureşti

“Angajamentul României față de apărarea aeriană integrată consolidează protecția teritoriului românesc și a alianței NATO, făcând America și aliații noștri mai siguri. Statele Unite apreciază sprijinul continuu pe care România l-a acordat Ucrainei, incluzând donarea unui sistem Patriot pentru a sprijini apărarea Ucrainei", a subliniat ambasadorul SUA Kathleen Kavalec.

Cât costă sistemul Patriot şi cum îl plătim

Ambasada vorbeşte de un cost estimat de 262 de milioane de dolari, iar sistemul va fi achiziționat prin intermediul unor granturi de la un grup de donatori NATO.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale salută decizia Departamentului de Stat şi explică:
Conform legislației americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare.

Sistemul va fi achiziționat prin intermediul unor fonduri externe nerambursabile, asigurate de un grup de țări aliate, precum și prin intermediul Inițiativei Immediate Action on Air Defence, în vederea refacerii deficitului de capabilitate generat de donație, precizează MApN.

România, important aliat SUA

Această vânzare va sprijini obiectivele de politică externă și securitate națională ale SUA, contribuind la consolidarea securității unui aliat NATO important, România, și la stabilitatea politică și economică din Europa, mai arată Departamentul de Stat.

Implementarea acestui acord va îmbunătăţi capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare, permițându-i să desfășoare o forță credibilă pentru a descuraja adversarii și a avea astfel un rol mai semnificativ în operațiunile NATO.

România va putea integra ușor acest echipament în forțele sale armate.

Vânzarea nu va afecta echilibrul militar din regiune

Contractorii principali pentru furnizarea echipamentului vor fi RTX Corporation și Lockheed Martin, iar implementarea vânzării va necesita deplasarea a aproximativ cinci reprezentanți ai Guvernului SUA și cinci reprezentanți ai contractorilor în România pentru o perioadă de până la trei ani, pentru a sprijini instalarea echipamentului și instruirea personalului.

Vânzarea nu va afecta echilibrul militar din regiune și nu va avea impact negativ asupra pregătirii de apărare a SUA, subliniază sursa citată.

Amintim că decizia de a dona un sistem Patriot Ucrainei a fost aprobată în CSAT în luna iunie 2024. În toamnă legea a trecut de Parlament şi sistemul a ajuns ulterior în ţara vecină, motiv pentru care preşedintele Volodimir Zelenski a mulţumit României.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇