Un bărbat din China a fost obligat de tribunal să îi plătească fostei sale soții despăgubiri în valoare 7.700 de dolari pentru treburile casnice prestate în timpul celor cinci ani de căsnicie.
Hotărârea de divorţ, fără precedent, a stârnit discuţii aprinse pe tema muncii domestice neremunerate în China, scrie CNN.
În luna octombrie, Wang, o femeie casnică, a cerut ca soțul ei să îi plătească 24.700 de dolari după ce acesta a înaintat cererea de divorţ la un tribunal din Beijing.
Femeia a spus că a fost lăsată să se ocupe singură de copilul pe care cei doi îl au împreună, dar și de treburile casnice, iar soțul său nu participa la nicio muncă domestică.
Instanța a hotărât însă ca bărbatul să îi plătească lui Wang doar în jur de 7.700 de dolari drept „despăgubiri pentru treburile casnice prestate”. Femeia a primit și custodia copilului și 300 de dolari pe lună pensie alimentară.
Este prima hotărâre de acest gen luată în China
Hotărârea este prima de acest gen luată în baza noului cod civil al Chinei, un pachet legislativ amplu despre care Guvernul chinez și experții juridici spun că va proteja mai bine drepturile persoanelor.
În vigoare din ianuarie, legea include o clauză care permite unui soț să solicite despăgubiri de la partener în timpul divorțului, dacă și-a asumat mai multe responsabilități în îngrijirea copiilor și a rudelor în vârstă.
Hotărârea instanței a devenit un subiect popular pe Weibo, serviciul chinezesc de tip Twitter, săptămâna aceasta, după ce a fost creat un hashtag pentru a atrage atenția asupra deciziei.
Începând de miercuri, hashtag-ul a fost vizionat de peste 500 de milioane de ori. În timp ce unii comentatori au salutat decizia drept o recunoaștere a muncii grele și neplătite la domiciliu, alții au spus că suma acordată este prea mică pentru a acoperi cinci ani de treburi casnice și îngrijirea a unui copil.
Rolurile inechitabile de gen privind munca domestică au fost un subiect de dezbatere publică în China în ultimii ani, pe fondul unei mișcări feministe în creștere.
În ciuda creșterii nivelului de educație și a statutului economic ridicat al femeilor, normele de gen și tradițiile patriarhale nu s-au schimbat, iar bărbații așteaptă în continuare ca femeile să efectueze cea mai mare parte a treburilor casnice și să se ocupe de copii, după căsătorie.