De ce protestează sârbii?

De ce protestează sârbii?

După anunțarea noilor măsuri restrictive impuse de Guvern, Belgradul a devenit scena unor ciocniri grave. Criticii consideră că țara asistă la începutul unei revolte împotriva conducerii președintelui Aleksandar Vučić.

„Tată, asta este pentru tine”, spune unul dintre protestatarii din fața parlamentului sârb, privind către aparatul de filmat al unei televiziuni.

Tatăl său a murit de coronavirus, explică el, precizând că nu existau suficiente ventilatoare în spital. În spatele fiului furios și îndurerat se observă mașini care ard, fum de la gazele lacrimogene și oameni cu capete însângerate. 

Fiul, care își dedică protestul tatălui decedat de Covid-19, a devenit rapid eroul sângeroasei nopți de la Belgrad pe rețelele de socializare.

"Protestele cer victime, ele produc simboluri și acum chiar un mesaj cu care cu toții ne putem identifica", a rezumat jurnalistul Galeb Nikačević pe Twitter. 

ADVERTISING

Cu numai câteva ore înainte, într-o conferință de presă, președintele sârb Aleksandar Vučić anunțase că pandemia de coronavirus este din nou sub control. Marți (7 iulie 2020), 13 persoane au murit din cauza coronavirusului, un record trist în Balcani.

Oficial, până în prezent au fost raportate 16.700 de infecții și 330 de decese, iar numărul de noi infecții a crescut rapid la peste 300 zilnic în ultimele săptămâni. 

În timpul monologului său de o oră, Vučić a anunțat interdicții privind deplasarea persoanelor începând cu weekendul viitor, similare celor impuse ultima dată în martie și aprilie.

La acea vreme, cu puține excepții, cetățenii sârbi nu aveau voie să-și părăsească apartamentele între zilele de vineri, ora 18:00 și luni, ora 5:00. 

După conferința de presă a lui Vučić, mai mulți oameni s-au adunat spontan în fața Parlamentului, blocând străzile din jur. Până la miezul nopții, se adunaseră până la 10.000 de manifestanți, dintre care unii păreau a fi violenți.

ADVERTISING

Un grup a reușit chiar să pătrundă într-o clădire a Parlamentului până când Poliția a reușit să împingă înapoi intrușii. 

Potrivit forțelor de securitate, peste 40 de ofițeri au fost răniți. Cinci mașini ale poliției au fost incendiate și peste 20 de persoane au fost arestate.

Alți "huligani" – după cum descrie poliția sârbă cetățenii care protestează - vor fi depistați pe baza înregistrărilor video, a declarat miercuri directorul Poliției, Vladimir Rebić. 

Forțele de securitate au acționat cât se poate de prudent, a continuat Rebić. Însă postul de televiziune privat N1, care a relatat în direct evenimentele, a arătat cum forțele de ordine foloseau bastoanele pentru a lovi oameni care stăteau liniștiți pe o bancă.

De asemenea, în imagini apar și polițiști în civil lovind în cap cu picioarele un protestatar.

Normalitate simulată

Motivul furiei: starea de urgență impusă pe fondul coronavirusului, precum și cele mai stricte reguli privind deplasarea persoanelor din întreaga Europă au fost atenuate substanțial în mai.

ADVERTISING

Aproape nimeni nu a mai purtat măști, meciuri de fotbal și un turneu de tenis organizat de liderul clasamentului ATP, Novak Djoković, s-au desfășurat cu spectatori.

Toate acestea, spun criticii, deoarece Guvernul lui Vučić a dorit să simuleze normalitatea înainte de alegerile parlamentare din 21 iunie

Toate acestea au culminat cu o petrecere organizată la sediul Partidului Sârb al Progresului (SPP), care și-a asigurat 188 din 250 de mandate într-un vot boicotat de părți mari ale opoziției.

După sărbătoare, mai mulți oficiali ai partidului lui Vučić s-au prezentat la spital, fiind infectați cu coronavirus. 

Președintele Vučić a dezavuat marți (7 iulie 2020) toate acuzațiile, subliniind că lucrează neobosit, procurând ventilatoare și măști, în timp ce Opoziția este aparent fericită de numărul tot mai mare de decese asociate coronavirusului.

"Oamenii nu au protestat la Belgrad pentru că au fost anunțate noi restricții, ci pentru că nu mai au control asupra propriilor vieți de patru luni, iar pe de altă parte, cei care au acest control se comportă în mod iresponsabil", spune Dario Hajrić, un tânăr sociolog și vlogger de la Belgrad. 

Guvernul ascunde numărul de infecții 

Guvernul și celula de criză au ascuns numărul real de infecții cu coronavirus, potrivit unei relatări a rețelei de cercetare independente BIRN, realizată după alegeri.

Potrivit acesteia, în Serbia au fost de două ori mai multe decese legate de Covid-19 decât au fost admise oficial.

Inclusiv numărul de noi infecții în săptămânile anterioare scrutinului ar fi fost măsluit. 

În Serbia se demonstrează de ani buni împotriva stilului de guvernare autocratic al lui Aleksandar Vučić.

Președintele este acuzat că ar controla strict cele mai importante canale mass-media din țară și că ar fi transformat Serbia într-un partid de stat. 

Vučić, care era pe vremuri un ultra-naționalist sârb, susține acum integrarea țării sale în UE. Totuși, criticii consideră că președintele sârb este curtat în primul rând de politicienii europeni, inclusiv de cancelarul Angela Merkel, în speranța că el va rezolva cea mai mare problemă din Balcani: recunoașterea fostei provincii sârbe Kosovo ca stat independent.

Opoziția din Serbia, slabă și fragmentată, a fost la fel de surprinsă de protestul de ieri ca Guvernul. Cetățenii Belgradului nu au urmat apelurile Opoziției de a se reuni pentru proteste pașnice abia miercuri (8 iulie 2020). Unii reprezentanți ai partidelor de opoziție, ce au apărut în fața Parlamentului, au fost alungați de manifestanți furioși.

Dario Hajrić nu este surprins de furia oamenilor din Serbia: "Ce era de așteptat? O altă plimbare pașnică de protest? Sau petiții online? Manifestanții nu vor mai fi mulțumiți cu demisia unuia sau altuia. Pur și simplu nu vor să mai tacă și să îndure faptul că sunt considerați idioți."

Nemanja Rujević

Citește și:

Protestele violente continuă în Serbia, după ce a fost reimpusă carantina COVID-19. Zeci de polițiști și manifestanți au fost răniți

Serbia se teme de un al doilea val de coronavirus, după ce a înregistrat marţi 13 decese. În România am avut 31

Alți doi tenismeni au fost depistați cu noul coronavirus la un turneu din Serbia la care erau așteptate și două românce


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇