Darius Vâlcov scapă definitiv de ancheta privind publicarea protocolului secret SRI-Parchet

Darius Vâlcov scapă definitiv de ancheta privind publicarea protocolului secret SRI-Parchet

Curtea de Apel Bucureşti a confirmat, marţi, decizia DIICOT de a clasa dosarul în care fostul ministru Darius Vâlcov a fost cercetat pentru că a publicat pe Facebook un protocol secret de colaborare între SRI şi Parchet.

La sfârşitul lunii februarie, DIICOT a decis să renunţe la urmărirea penală pe numele lui Darius Vâlcov pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională, soluţia fiind confirmată, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti la cererea procurorilor.

„În baza art.318 alin.15 Cod procedură penală, admite cererea formulată de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Structura Centrală – Secţia de Combatere a Infracţiunilor de Terorism şi a Criminalităţii Informatice. Confirmă soluţia de renunţare la urmărire penală faţă de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională, prevăzută de art. 407 alin. 3 din Codul penal. Definitivă”, se arată în hotărârea instanţei.

ADVERTISING

Vâlcov a publicat pe Facebook un document clasificat

În august 2018, Darius Vâlcov, fost consilier al premierului Dăncilă, a postat pe Facebook un protocol de colaborare între SRI şi Parchet, care avea caracter clasificat, referitor la "cooperarea pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin", încheiat în decembrie 2016.

Procurorii de la Parchetul General au descoperit că o grefieră de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa a fotocopiat protocolul SRI - Parchetul General, iar copia documentului ar fi ajuns la Darius Vâlcov, care l-a publicat pe Facebook. Conform unor surse judiciare, documentul ar fi fost copiat la cererea Adinei Florea, în prezent procuror la Secţia specială.

Grefiera respectivă a fost anchetată de procurorii de la Parchetul General, însă aceştia au dispus renunţarea la urmărirea penală, pe motiv că ea a efectuat o copie de pe un document clasificat la solicitarea unei persoane în raport cu care se afla într-o poziţie de subordonare.

Partea din anchetă care o privea pe Adina Florea a fost preluată de Secţia Specială de la DIICOT, dosarul fiind clasat în mai 2019.

ADVERTISING

Citește și:

Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare, pentru șpăgi de aproape 1 milion de euro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇