Cum au fugit zeci de români din carantină ca să meargă la muncă în Germania. Mărturii din Comisia ”Sparanghel”

Cum au fugit zeci de români din carantină ca să meargă la muncă în Germania. Mărturii din Comisia ”Sparanghel”

La Comisia ”Sparanghel” din Parlament s-a vorbit marți despre modul cum sucevenii au reușit să evite controalele, să fugă din carantină și să ajungă pe aeroportul din Cluj pentru a pleca la cules în Germania.

Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Gheorghe Moldovan, a afirmat că 45 de cetăţeni din judeţ, majoritatea din localitatea Pătrăuţi, zonă aflată sub carantină, au ajuns la Aeroportul Cluj în zilele de 8, 9 şi 10 aprilie deplasându-se pe drumuri agricole secundare, eludând astfel punctele de control.

„În ceea ce priveşte numărul de cetăţeni din judeţul Suceava aflaţi în zona carantinată care au părăsit judeţul şi s-au deplasat către Aeroportul Internaţional Cluj în perioada indicată, ei s-au deplasat pe drumuri agricole secundare, iar efectiv îmbarcarea şi deplasarea lor către Cluj au avut loc în afara zonei de carantină, deci în zona de protecţie a judeţului Suceava, nefiind dispuse restricţii legale în acel moment cu privire la deplasarea lor în interiorul ţării”, a susţinut Moldovan, marţi, la Comisia parlamentară de anchetă privind românii care au plecat în străinătate la cules de sparanghel în perioada stării de urgenţă,.

ADVERTISING

Dosar penal pentru fuga din carantină

El a adăugat că organele de cercetare penală au deschis un dosar penal "in rem" în această cauză, pentru că "această deplasare din zona carantinată a fost facilitată prin emiterea unor adeverinţe eliberate de către autorităţile publice locale, respectiv Primăria comunei Pătrăuţi".

"Un număr de 456 de persoane din judeţul Suceava - este numărul total de persoane care ar fi ajuns pe aeroportul din Cluj în cele trei zile, 8, 9 şi 10 aprilie, când au fost zborurile efectuate.

În cele trei zile, vorbim de mai multe zboruri efectuate de pe Aeroportul Internaţional Cluj către Germania şi Olanda.

Din datele preliminare care mi-au fost comunicate de la nivelul IPJ Suceava, înţeleg că avem 456 de cetăţeni din judeţul Suceava, iar din interiorul zonei de carantină - aproximativ 45 de persoane, majoritatea provenind din localitatea Pătrăuţi", a precizat prefectul de Suceava.

Prefectul a adăugat că nu a fost sunat de la Guvern să permită ca mijloace de transport cu muncitori din zona carantinată a Sucevei să se deplaseze spre Aeroportul Cluj, în scopul îmbarcării în avioane spre Germania şi Olanda la cules de sparanghel.

"Nu am fost contactat nici telefonic, nici printr-o altă modalitate referitor la o posibilitate la a oferi explicaţii, interpretări, derogări vizavi de posibilitatea deplasării unor cetăţeni din judeţul Suceava, inclusiv din zona supusă carantinării, la Aeroportul Internaţional Cluj", a mai precizat, printre altele, Moldovan.

ADVERTISING

Cine e de vină pentru aglomeraţia din aeroport?

La rândul său, directorul general al Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" din Cluj, David Ciceo, a declarat că Poliţia Transporturi Aeriene a fost cea care i-a preluat pe cei peste 1.800 de muncitori din judeţul Suceava în ziua de 9 aprilie, când a avut loc o busculadă la aeroport.

"Din moment ce poliţia are atribuţii în spaţiile publice, conform ordonanţei militare, şi Poliţia i-a preluat de la prima oră şi Consiliul Judeţean Cluj ne-a interzis permanent să avem de-a face cu parcarea auto, noi am făcut absolut toate demersurile care trebuiau.

În data de 8 aprilie, directorul operaţional al aeroportului, Tudorel Lupoaie, a propus Poliţiei Transporturi să fie autocarele cât mai departe, spre oraş. Poliţia Transporturi, nu. A organizat cu o zi înainte să vină toate autocarele în faţă (la aeroport - n.red.), Poliţia Transporturi a strigat pasagerii şi ei au organizat tot, noi nu aveam nicio atribuţie acolo.

ADVERTISING

Firma Goto (concesionarul parcării din faţa aeroportului - n.red.) împreună cu Poliţia Transporturi au gestionat, în parcare, întreaga situaţie", a susţinut Ciceo.

Explicaţia lui Ciceo a survenit unei întrebări referitoare la busculada care s-a creat în aeroport în dimineaţa zilei de 9 aprilie.

El a adăugat că cele 12 avioane tip charter puse la dispoziţia muncitorilor români pentru a se deplasa în Germania şi Olanda nu au creat o situaţie excepţională, pentru că acestea au fost programate să plece de-a lungul întregii zile, iar Poliţia este cea care i-a preluat, fiind atribuţia lor.

"Am alertat Poliţia Transporturi, i-a preluat de la prima oră. Ei au considerat că au forţe suficiente, nu ne-au lăsat să intervenim, era atribuţia lor", a explicat directorul general al aeroportului.

Ciceo a spus că aglomeraţia din aeroport a fost provocată de faptul că cei 1.800 de oameni au venit "deodată", în condiţiile în care unele zboruri erau seara, menţionând că organizatorii sunt cei care au plătit charterele, nu muncitorii români.

"Părerea mea este că au venit aproape deodată, întrucât nu se ştia pe ce zbor vor fi alocaţi.

Din ce am văzut, nu şi-a plătit fiecare, individual. Ceva firme, organizatorii au plătit charterele şi au alocat avionul. Deci din acest motiv nu aveau nici biletul de avion când au venit", a arătat el.

Ancheta continuă în Parlament

Membrii comisiei parlamentare de anchetă, constituită la solicitarea liderilor PSD, Pro România şi ALDE, Marcel Ciolacu, Victor Ponta şi Călin Popescu-Tăriceanu, şi-au propus să discute cu responsabili locali - prefectul de Cluj, prefecţii din judeţele de unde proveneau majoritatea celor care se aflau la aeroport în acea zi, preşedinţii consiliilor judeţene, cei care au coordonat dispozitivele şi, la final, miniştri - ministrul Afacerilor Externe, ministrul Muncii, ministrul Administraţiei şi Internelor, ministrul Transporturilor, ministrul Sănătăţii, dar şi cu lucrătorii sezonieri respectivi.

Comisia parlamentară continuă audierile săptămâna viitoare, când este posibil să fie invitat şeful Poliţiei Transporturi din cadrul Aeroportului Internaţional din Cluj, a declarat preşedintele comisiei, Radu Oprea.

Citește și:

Zeci de noi îmbolnăviri în diaspora. 50 sunt doar în Germania

Anchetă penală împotriva conducerii abatorului-focar din Germania, unde s-au infectat cu coronavirus mii de angajați, inclusiv români


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇