Autorităţile sanitare britanice din domeniul sănătăţii au înregistrat joi 11.007 noi cazuri de contaminare cu coronavirus în 24 de ore, depăşind 10.000 pentru prima dată de la sfârşitul lunii februarie pe fondul unei creşteri a cazurilor de infectare cu varianta Delta detectată iniţial în India.
Cea mai afectată ţară de pandemie din Europa, cu 127.945 de morţi, în Regatul Unit situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ în primăvară datorită unei perioade de închidere îndelungată şi a unei campanii de vaccinare eficiente, relatează AFP.
Dar sentimentul de victorie în faţa virusului este umbrit de degradarea bruscă observată în ultimul timp.
Această tendinţă, marcată de o creştere cu 33,7% a contaminărilor într-o săptămână, a forţat luni guvernul britanic să amâne cu patru săptămâni ridicarea totală a restricţiilor sanitare.
Un studiu publicat joi de Imperial College London şi Ipsos MORI a constatat că infecţiile ”cresc în mod exponenţial” în toată Anglia, mai ales în rândul grupelor de vârstă nevaccinate. Datele sugerează că numărul cazurilor se dublează la fiecare 11 zile.
Prin testarea a 109.000 de persoane între 20 mai şi 7 iunie, cercetătorii au descoperit o creştere cu 50% a infecţiilor comparativ cu faza anterioară de testare (15 aprilie - 3 mai).
Cu toate acestea, rata mortalităţii rămâne scăzută, cu 19 decese înregistrate joi, iar vaccinurile sunt considerate foarte eficiente în prevenirea formelor severe de boală legate de noile variante.
''Aproximativ 80% dintre toţi adulţii din Regatul Unit au primit acum cel puţin o doză de vaccin'', a afirmat joi premierul Boris Johnson într-un tweet, solicitând ''continuarea pe această cale''.
Până în prezent, 58% dintre adulţi au primit două doze, dar autorităţile au redus de la 12 la 8 săptămâni distanţa dintre administrarea dozelor pentru a se ajunge la două treimi dintre adulţii complet vaccinaţi până la 19 iulie, data programată acum pentru ridicarea ultimelor restricţii.
Citește și: