Secţia pentru procurori a CSM a decis joi apărarea reputaţiei profesionale a şefului DNA, Marius Voineag, precum şi a independenţei procurorilor anticorupţie, după acuzaţiile aduse de liderii USR.
CSM susţine, într-un comunicat de presă, că secţia a fost sesizată cu privire la apariţia în spaţiul public, pe pagini de social-media sau în presă, a mai multor intervenţii ale liderilor USR, în special Cătălin Drulă şi Cristian Ghinea, prin care procurorul-şef al DNA, Marius Voineag, personal sau ca reprezentant al acestui Parchet, era ţinta unor afirmaţii „deosebit de grave”, de natură să afecteze reputaţia acestuia şi, pe cale de consecinţă, încrederea publică în instituţia pe care o conduce.
"Având în vedere multitudinea şi gravitatea unora dintre aceste afirmaţii, unele de natură să atragă neîncrederea cetăţenilor în capacitatea profesională sau corectitudinea magistratului, Secţia pentru procurori a solicitat verificări din partea Inspecţiei Judiciare, concluzia fiind că afirmaţiile, fără suport în realitate, sunt cert de natură să influenţeze negativ şi nejustificat opinia publică în legătură cu modalitatea în care procurorul îşi exercită profesia, atrăgând neîncrederea cetăţenilor în capacitatea profesională sau corectitudinea magistratului.
Maniera de exprimare şi limbajul utilizat au fost, în realitate, menite să inducă imaginea unui procuror care nu îndeplineşte condiţiile de ocupare a funcţiei din perspectiva calităţilor profesionale şi care are misiunea de a distruge instituţia pe care o conduce.
Aceste alegaţii sunt de natură să depăşească imaginea proprie a conducătorului instituţiei şi să afecteze, prin raportare la managementul acestuia, întreaga activitate a DNA, considerat unul dintre cei mai vizibili actori ai sistemului judiciar", arată CSM.
Secţia pentru procurori a CSM menţionează că a luat act de toate aceste alegaţii şi, analizând, a decis că limbajul utilizat de cei doi membri USR, precum şi acuzaţiile aduse, "nu pot justifica în nici un moment legitimitatea unui eventual interes public".
Totodată, secţia a constatat că "aşa-zisa dezbatere publică a excedat deseori o potenţială analiză a activităţii manageriale a şefului DNA şi a vizat exclusiv persoana acestuia, fapt de natură să afecteze nu doar reputaţia profesională sau personală, ci şi demnitatea acestuia".
"Luând în considerare toate aceste aspecte, în şedinţa din data de 14 martie 2024, Secţia pentru procurori a CSM a decis apărarea reputaţiei profesionale a domnului Marius Voineag, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi a independenţei procurorilor din cadrul acestei direcţii specializate, în ansamblu", a evidenţiat sursa citată.
Pe 28 noiembrie 2023, Cătălin Drulă susţinea că dosarul privind achiziţia de vaccinuri, instrumentat de DNA, este "cel mai mare malpraxis judiciar" pe care l-a văzut de când a intrat în politică şi l-a acuzat pe procurorul care se ocupă de acest dosar, George Matei, că este "antivaccinist".
"S-a ales un şef al DNA, domnul Voineag, care este cel care a ajutat la muşamalizarea dosarului lui Ciucă, care să dea drumul. Când s-a dat drumul? Când Florin Cîţu a dat semne de disidenţă în PNL şi ceilalţi actori… Este o persecuţie politică.
Eu ştiu oameni în DNA care desfăşoară o muncă absolut admirabilă şi se expun prin munca pe care o fac. Şi ştiu că şi lor, când se uită la mine astă seară, le este ruşine de ce se întâmplă.
Toată lumea îl ştie pe George Matei, că este antivaccinist. Toată lumea îşi dă seama că dosarul acesta nu are nicio substanţă. Care e actul de corupţie? S-a dus Cîţu prin Ibiza cu şefii de la Pfizer? Are vreo dovadă? (…) Acest procuror nu a găsit niciun text de lege care să fie încălcat. A ales un text extrem de vag din legea finanţelor publice, care spune că banii publici trebuie cheltuiţi cu grijă", declara atunci Drulă.
La rândul lui, Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a depus pe 23 ianuarie, la Curtea de Apel Bucureşti, o plângere împotriva modului în care procurorul-şef al DNA, Marius Voineag, "a ales să-i acorde protecţie lui Lucian Bode, printr-o anchetă ilegală în cazul achiziţiei trucate prin care au cumpărat 300 de BMW-uri la MAI de la o firmă cunoscută ca având legături cu preşedintele Klaus Iohannis".