Peste 100 de palestinieni au fost uciși peste noapte, pentru că atacurile israeliene asupra Gazei nu s-au oprit de sărbători. Raidurile aeriene au început cu câteva ore înainte de miezul nopții și au continuat până în ziua de Crăciun. Este una dintre cele mai mortale nopți ale războiului, spun oficialii din Gaza.
Într-una dintre cele mai puternice lovituri, cel puțin 70 de persoane, inclusiv 12 femei și șapte copii, au fost ucise într-un atac asupra taberei de refugiați Maghazi, la est de Deir al-Balah.
Între timp, Egiptul a înaintat o propunere pentru a pune capăt războiului Israel-Hamas cu o încetare a focului, o eliberare treptată a ostaticilor și crearea unui guvern palestinian de experți care ar administra Fâșia Gaza și Cisiordania ocupată. Planul ar fi fost deja acceptat de liderul Hamas, care a fost recent la Cairo.
Dar Benjamin Netanyahu, aflat într-o vizită în nordul Fâșiei Gaza, a spus trupelor aflate aici că războiul împotriva Hamas va continua „până la sfârșit”.
Iată cele mai importante evenimente de Crăciun în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 80:
- Netanyahu, în Gaza - Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a vizitat luni nordul Fâşiei Gaza şi a declarat trupelor desfăşurate aici că războiul împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas va continua „până la sfârşit”, într-o referire voalată la propunerea Egiptului pentru o încetare a focului de două săptămâni, pe care atât Israelul, cât şi Hamas par să o fi respins, transmite EFE. Hamas condiţionează orice nou acord de schimb de ostatici de o încetare permanentă a focului, o opţiune pe care Israelul o respinge, deoarece este hotărât să continue războiul până la distrugerea grupării islamiste.
- Crăciun sub bombe - Atacurile aeriene israeliene au ucis 100 de oameni într-una dintre cele mai mortale nopți ale războiului, spun oficialii din Gaza. Medicii precizează că un atac aerian în Khan Younis, în sudul Gazei, a ucis 23 de persoane. Iar cel puțin 70 (inclusiv 12 femei și șapte copii) au murit într-un alt atac aerian care a vizat Maghazi, o tabără de refugiaţi din centrul Gazei. Alţi oameni au fost uciși în timp ce avioanele și tancurile israeliene au efectuat zeci de lovituri asupra caselor și drumurilor din al-Bureij și al-Nusseirat.
- Loviturile israeliene au ucis 20.424 de palestinieni începând cu 7 octombrie, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Gaza.
- Egiptul a înaintat o propunere pentru încetarea focului. Planul presupune o primă încetare a focului de până la două săptămâni, timp în care militanții palestinieni ar elibera 40 până la 50 de ostatici în schimbul eliberării a 120 până la 150 de palestinieni din închisorile israeliene, a declarat un oficial egiptean. În același timp, negocierile vor continua pentru extinderea încetării focului și eliberarea mai multor ostatici. Egiptul și Qatarul vor colabora cu toate facțiunile palestiniene, inclusiv cu Hamas, pentru a conveni asupra stabilirii unui guvern de experți, care va conduce Gaza și Cisiordania pentru o perioadă de tranziție, pe măsură ce facțiunile palestiniene își vor soluționa disputele și au convenit asupra unei foi de parcurs pentru organizarea de alegeri prezidențiale și parlamentare. Între timp, Israelul și Hamas vor continua să negocieze un acord cuprinzător „tot pentru toți”, care ar presupune eliberarea tuturor ostaticilor rămași în schimbul tuturor prizonierilor palestinieni din Israel, precum și retragerea armatei israeliene din Gaza și oprirea atacurilor cu rachete de către militanții palestinieni în Israel. . Oficialii egipteni au discutat propunerea cu Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas din Qatar, care a vizitat Cairo săptămâna trecută. Ei plănuiesc să discute propunerea şi cu liderul Jihadului Islamic, Ziyad al-Nakhalah, care a sosit duminică la Cairo.
- Cabinetul de război al Israelului, inclusiv prim-ministrul țării, Benjamin Netanyahu, se vor întâlni luni după amiază pentru a discuta despre situația ostaticilor, a declarat un oficial israelian, care nu a spus dacă va fi abordată şi propunerea egipteană.
- Negarea Iranului - Ministerul iranian de Externe a respins acuzațiile SUA cum că drona care a vizat un petrolier din largul coastei Indiei ar fi fost „trasă din Iran”. Atacul de sâmbătă asupra unui vas japonez vine pe fondul unui val de drone și rachete lansate de rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, în Marea Roșie, în solidaritate cu palestinienii din Gaza. Ulterior, Pentagonul a acuzat Teheranul de atac. „Asemenea afirmații au ca scop proiectarea, distragerea atenției publice și acoperirea sprijinului deplin al guvernului american pentru crimele regimului sionist (Israel) din Gaza”, susţine Iranul.