Coreea de Sud: Curtea Constituțională îl demite pe președinte. Ce urmează

Coreea de Sud: Curtea Constituțională îl demite pe președinte. Ce urmează
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Curtea Constituțională din Coreea de Sud a confirmat, vineri, demiterea președintelui Yoon Suk Yeol, înlăturându-l definitiv de la putere pentru că a decretat legea marțială în noaptea de 3 spre 4 decembrie.

Cei opt judecători ai Curţii de la Seul au decis în unanimitate să susţină destituirea lui Yoon.

Decizia marchează demiterea oficială a lui Yoon din funcţia de preşedinte, după ce Parlamentul a votat pentru suspendarea sa încă din decembrie.

Îndepărtarea lui din funcţie are efect imediat, iar acesta trebuie acum să părăsească reşedinţa prezidenţială.

Această criză lasă Coreea de Sud fără conducere într-un moment tensionat pe scena internaţională, mai ales în contextul în care agenda „America First” a preşedintelui american Donald Trump răstoarnă norme vechi de politică externă şi subminează sistemul global de comerţ, relatează CNN.

De ce a fost dat jos preşedintele din Coreea

Moon Hyung-bae, preşedintele interimar al Curţii, a declarat că decretul privind legea marţială emis de Yoon a fost neconstituţional, deoarece nu exista nicio criză gravă la nivel naţional în acel moment, iar motivele invocate de el „nu pot fi justificate.”

Judecătorul a adăugat că preşedintele a încălcat procedura oficială de declarare a legii marţiale, a încălcat drepturile parlamentarilor şi şi-a încălcat îndatoririle de comandant al forţelor armate.

Într-un proces penal separat, Yoon a fost arestat în luna ianuarie sub acuzaţia de coordonare a unei insurecţii, apoi eliberat în martie după ce o instanţă a anulat mandatul său de arestare – însă acuzaţiile împotriva sa nu au fost retrase.

Reacţii amestecate la Seul

Verdictul a fost întâmpinat cu reacţii amestecate în capitala Coreei de Sud.

Oponenţii lui Yoon au sărbătorit şi au jubilat în faţa curţii, fluturând steaguri şi dansând pe muzică.

Mulţi se temeau că, dacă ar fi fost reinstalat în funcţie, ar fi putut declara din nou legea marţială.

Însă atmosfera era mult mai tăcută şi sobră în faţa reşedinţei oficiale a lui Yoon, unde se adunaseră susţinătorii săi conservatori.

Ce urmează în Coreea de Sud

Conform legii sud-coreene, acum alegeri pentru un nou preşedinte trebuie să aibă loc în termen de 60 de zile de la demiterea lui Yoon.

Un posibil candidat este liderul Opoziţiei, Lee Jae-myung, fost avocat şi parlamentar, care a pierdut la limită în faţa lui Yoon la alegerile prezidenţiale din 2022.

Preşedintele demis riscă pedeapsa cu moartea

Între timp, Yoon este în continuare vizat de alte proceduri legale, inclusiv procesul privind insurecţia.

Aceasta este una dintre puţinele acuzaţii penale pentru care un preşedinte nu beneficiază de imunitate – şi este pedepsită cu închisoare pe viaţă sau cu moartea, deşi în Coreea de Sud nu a mai avut loc o execuţie de zeci de ani.

Actul de acuzare a susţinut că impunerea legii marţiale de către Yoon – perioadă în care a trimis trupe în Parlament, iar comandanţii au mărturisit că li s-a ordonat să „scoată cu forţa” parlamentarii – a fost o tentativă ilegală de a închide Adunarea Naţională şi de a aresta politicieni şi autorităţi electorale.

Yoon a declarat că decretul său a fost justificat de blocajul politic şi de ameninţări din partea „forţelor anti-statale” simpatizante cu Coreea de Nord, şi că a fost conceput ca un avertisment temporar adresat opoziţiei liberale.

A susţinut că a avut întotdeauna intenţia de a respecta voinţa parlamentarilor, dacă aceştia ar fi votat pentru anularea decretului.

În cele din urmă, decretul său a durat doar şase ore.

Yoon a anulat decizia după ce parlamentarii au pătruns forţat în Parlament şi au votat în unanimitate pentru blocarea acesteia – declanşând patru luni de haos politic, perioadă în care Parlamentul a votat şi pentru destituirea prim-ministrului şi a preşedintelui interimar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇