Coreea de Nord a tras, miercuri, două rachete balistice către mare, transmite armata sud-coreeană, la două zile după ce Phenianul a anunţat tiruri de testare a unei noi ”rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune”.
Analiştii consideră că aceste tiruri sunt un semnal destinat Chinei, principalul aliat diplomatic şi partener comercial al Nordului, în contextul în care relaţiile celor două ţări sunt tensionate uneori.
Un profesor de la Universitatea de Studii Nord-Coreene, Yang Moo-jin, apreciază că tirurile de miercuri ”seamănă unui mesaj indirect al Coreei de Nord şi chiar cu o cerere adresată Beijingului ca peninsula coreeană să fie tratată de către China ca un dosar prioritar”.
Coreea de Nord, dotată cu arma nucleară, a ”tras două rachete balistice neidentificate” dintr-o regiune situată în centrul ţării, către est, către mare, a anunţat într-un comunicat transmis AFP Statul Major interarme de la Seul.
”Agenţiile de informaţii sud-coreene şi americane efectuează o analiză detaliată” a acestor tiruri, precizează armata sud-coreeană, care nu dă detalii cu privire la raza de acţiune a acestor rachete.
Progres tehnologic
Această informaţie intervine la o zi după ce agenţia nord-coreeană oficială de presă KCNA a anunţat tiruri de testare a unei noi ”rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune” în weekend şi a evocat ”arme strategice de mare importantă”.
Cotidianul oficial nord-coreean Rodong Sinmun a publicat luni imagini în care apare o rachetă care iese ca o minge de foc dintr-unul dintre cele cinci tuburi de lansare şi cu o rachetă care zboară orizontal.
Aceste rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune, în cazul în care se confirmă că Nordul le deţine, reprezintă un progres tehnic nord-coreean, potrivit unor analişti.
Ele ar fi mai dificil de interceptat şi ar constitui o adevărată ameninţare la adresa Coreei de Sud şi Japoniei, doi aliaţi ai Statelor Unite.
Rachetele lansate în weekend au parcurs 1.500 de kilometri, cu traiectorii de zbor de două ore, deasupra Coreei de Nord şi apelor teritoriale nord-coreene, pentru a-şi atinge ţintele, potrivit KCNA.
O serie de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU interzic Coreei de Nord continuarea programelor de înarmare nucleară şi de rachete balistice.
Însă Phenianul nu este vizat de vreo interdicţie a dezvoltării rachetelor de croazieră.
În pofida faptului că este vizată de multiple sancţiuni internaţionale, această ţară izolată şi-a dezvoltat rapid, în ultimii ani, capacităţile militare, în timpul lui Kim Jong Un.
Coreea de Nord a efectuat mai multe teste nucleare şi a testat cu succes rachete balistice capabile să atingă Statele Unite.
Citește și: