Control inopinat la Spitalul Obregia din Capitală. Suspiciuni de fraudă prin PNRR

Control inopinat la Spitalul Obregia din Capitală. Suspiciuni de fraudă prin PNRR
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Sănătăţii anunţă, vineri, că face un control neanunţat la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia”.

Anunţul vine după ce un medic din cadrul acestei unităţi sanitare a reclamat că, după ce a fost solicitat să anunţe ce aparatură ar fi necesară pentru a fi achiziţionată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), documentele care i-au fost prezentate ulterior de conducerea spitalului i-au ridicat suspiciuni de fraudă.

Mai exact, spune el, pentru unele aparate ar fi fost trecute în acte specificaţii care ar favoriza unele firme.

ADVERTISING

Secretarul de Stat Alexandru Rogobete, cel care coordonează aspectele privind domeniul sănătăţii din PNRR pe Sănătate, a mers „pentru a discuta tehnic cu reprezentanţii spitalului despre neregulile sesizate în spaţiul public”, precizează sursa citată.

Libertatea a publicat, în urmă cu două săptămâni, un articol în care prezenta punctul de vedere al unui medic de la spitalul Obregia, care susţine că are suspiciuni privind eventuale fraude legate de achiziţionarea de aparatură medicală prin PNRR. Astfel, conform sursei citate, medicul a reclamat la Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) o posibilă faptă de corupţie.

ADVERTISING

„Medicul susţine că, pe 4 octombrie 2022, unul dintre medicii care îi sunt superiori ierarhic, coordonatorul Ambulatoriului Integrat, i-a solicitat o listă de necesităţi pentru a fi incluse în proiectul pe care spitalul urma să îl depună pentru finanţarea PNRR. Medicul ortoped s-a conformat şi a cerut trei aparate noi. A cerut un osteodensitometru cu raze X, o centrifugă şi un ecograf cu sondă MSK”, scria Libertatea, în 8 august.

În 21 noiembrie anul trecut, acelaşi medic a fost contactat de către directorul medical a spitalului, Eduard Moţoescu, acesta spunându-i că poate opta pentru un ecograf mai performat decât cel solicitat, întrucât există fonduri. Ulterior, medicul a primit pe e-mail un mesaj cu subiectul OFERTE, în care sunt ataşate 8 documente care conţin notele de fundamentare modificate pentru echipamentele medicale şi ofertele.

ADVERTISING

„Trei zile mai târziu, pe 24 noiembrie 2022, medicul a fost contactat din nou de directorul medical Eduard Moţoescu. Mesajul, susţine el, a fost: trebuie modificată şi nota de fundamentare pentru osteodensitometru, fiindcă suma era trecută în euro şi nu în lei, cum trebuia. (…) Medicul de la Obregia a transmis către ASSMB o petiţie prin care anunţă că retrage notele de fundamentare şi îşi exprimă suspiciunea de fraudă, însă răspunsul Administraţiei Spitalelor a fost: aspectele exced competenţelor noastre”, mai scrie Libertatea.

Contactat de ziariştii de la Libertatea, directorul medical Eduard Moţoescu a afirmat că nu îşi aminteşte momentul exact, dar principalul interes era încadrarea în bugetul PNRR. Acesta a precizat că nu are „niciun fel de interes pecuniar” şi nici nu este „sponsorizat de nicio firmă de aparate, pentru că aparate nu prea sunt în psihiatrie”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇