Conflict în Orientul Mijlociu Armata israeliană e în alertă maximă. Iranul anulează toate zborurile. Un război pe 7 fronturi

<span style="color:#990000;">Conflict în Orientul Mijlociu</span> Armata israeliană e în alertă maximă. Iranul anulează toate zborurile. Un război pe 7 fronturi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Tensiunile se mențin la cele mai înalte cote în orientul Mijlociu. Armata israeliană este duminică în stare de alertă maximă de teama unor atacuri înaintea comemorării unui an de la atacul sângeros al Hamas şi se pregăteşte de un răspuns la salva de rachete lansate de Iran, care susţine Hezbollah.

De partea cealaltă, agențiile media locale susțin că Beirutul a „asistat la cea mai violentă noapte” de la începutul „agresiunii” Israelului asupra țării, fiind vizat de peste 30 de atacuri ale IDF.

Pe plan diplomatic se fac eforturi pentru un posibil armistițiu, dar apar și conflicte spontane între aliați. Un astfel de conflict a generat Emmanuel Macron, după ce a cerut să nu mai fie livrate arme Israelului, dacă acesta le folosește pentru a ataca în Gaza, unde luptă împotriva Hamas. Qatarul și Iordania au susținut poziția președintelui francez. Premierul Benjamin Netanyahu a reacționat violent, spunând că ar trebui să le fie rușine celor care fac astfel de propuneri. Franța a dat înapoi.

Luni, premierul israelian Benjamin Netanyahu urmează să ţină un discurs în faţa naţiunii pentru a marca comemorarea unui an de la atacul care a declanşat războiul din Gaza.

Atacul fără precedent al Hamas s-a soldat cu moartea a 1.205 persoane, majoritatea civili, împuşcaţi, arşi de vii sau mutilaţi, inclusiv ostaticii care au murit sau au fost ucişi în captivitate în Fâşia Gaza. Din cele 251 de persoane răpite atunci, 97 sunt încă ostatice în Gaza, iar 33 au fost declarate decedate.

Ca ripostă la atacul din 7 octombrie, Israelul a lansat o operaţiune militară care a dus până acum la moartea a cel puţin 41.825 de persoane în Gaza, majoritatea civili.

ADVERTISING

După ce a slăbit mişcarea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, armata israeliană şi-a axat de la jumătatea lunii septembrie operaţiunile pe frontul libanez împotriva miliţiei Hezbollah, pe care a bombardat-o intens, i-a detonat de la distanţă dispozitive de telecomunicaţii, i-a decimat conducerea, după care a lansat şi o ofensivă terestră.

În replică, Iranul a lansat sute de rachete balistice către Israel, ca represalii faţă de campania militară israeliană contra Hezbollah şi faţă de uciderea unor lideri ai grupării libaneze și ai Hamas. Israelul a promis o ripostă, în timp ce Iranul a ameninţat la rândul său cu noi atacuri.

La un an de la atacurile Hamas asupra Israelului, Israelul se luptă acum pe şapte fronturi, a concluzionat Benjamin Netanyahu: Hezbollah, susţinut de Iran, în nord, Hamas în Gaza, Houthis în Yemen, „teroriştii” din Cisiordania, miliţiile şiite din Irak şi Siria și Iranul.

Iată cele mei importante evoluții în conflictul din Orientul Mijlociu

Atacuri de ambele părți

  • Armata israeliană, în stare de alertă maximă- Armata israeliană este duminică în stare de alertă maximă de teama unor atacuri înaintea comemorării unui an de la atacul sângeros al Hamas şi se pregăteşte de un răspuns la salva de rachete lansate de Iran, care susţine Hezbollah, relatează AFP. „În această săptămână, vom comemora ziua de 7 octombrie (2023). Suntem pregătiţi să ne sporim forţele în aşteptarea acelei zile”, de teama atacurilor, a declarat sâmbătă seara purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari.
  • Cea mai violentă noapte în Beirut- Armata israeliană IDF a efectuat peste 30 de atacuri asupra Beirutului în noaptea de sâmbătă spre duminică. Agenția Națională de Știri (NNA) a Libanului, citată de Al Jazeera, anunță că Beirutul a „asistat la cea mai violentă noapte” de la începutul „agresiunii” Israelului asupra țării. Zgomotele s-au auzit în tot orașul, iar fumul acoperă cartierele atacate. Israelul și-a intensificat atacurile aeriene asupra suburbiilor sudice, care sunt considerate un bastion al Hezbollah-ului.
  • Explozii violente - Agenţia naţională de presă libaneză ANI a raportat sâmbătă cinci lovituri israeliene vizând periferia sudică a Beirutului şi împrejurimile sale, dintre care patru „foarte violente", la scurt timp după apeluri israeliene de a evacua mai multe cartiere ale acestui bastion al Hezbollah, scrie AFP. Imagini transmise de AFP arată dâre de fum care se ridică din zonele ţintite, precum şi o minge mare de foc proiectată în cer. Resturi în flăcări s-au împrăştiat provocând incendii secundare şi un nor dens de fum.
Huge explosions rock Beirut after Israel launches more strikes
  • Atac din Liban, sirenele au sunat în nordul Israelului - Aproximativ 30 de proiectile au fost lansate din Liban în Israel în noaptea de sâmbătă spre duminică, conform Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), citate de CNN. Unele dintre proiectile au fost interceptate, iar altele au căzut. În jurul orei 00:30, sirenele au sunat în zona Kiryat Shmona din nordul Israelului. Hezbollah susține că a țintit cu rachete soldații israelieni, inclusiv în timp ce aceștia evacuau soldații răniți și uciși.
  • Favoritul la șefia Hezbollah, dispărut sau ucis? - Israelul susține că Hashem Safieddine, favorit pentru a-i succeda secretarului general al Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a fost ucis joi într-un atac israelian în Beirut, potrivit Haaretz. Asta în timp ce un responsabil al Hezbollah a declarat pentru AFP sub protecția anonimatului că a fost „pierdut” contactul cu Hashem Safieddine, de la loviturile de vineri din apropierea Beirutului. „Nu ştim dacă era prezent în locaţia vizată de raiduri şi nici cine era prezent cu el", a adăugat el. O altă sursă apropiată grupării a spus că "se încearcă să se ajungă la sediul care a fost vizat în subteran, dar Israelul efectuează sistematic noi raiduri pentru a încerca să împiedice orice eforturi ale salvatorilor".
  • Apel de evacuare și în Gaza - Armata israeliană a lansat sâmbătă un apel la evacuare pentru locuitorii unei părţi din centrul Fâşiei Gaza, indicând că se pregăteşte să acţioneze „în forţă” împotriva luptătorilor mişcării islamiste palestiniene Hamas din zonă, relatează AFP. Apelul la evacuare este primul lansat în Gaza în ultimele săptămâni, armata israeliană concentrându-se în principal pe lupta împotriva mişcării islamiste Hezbollah din Liban. "Hamas şi organizaţiile teroriste îşi continuă activităţile (…) în zona dumneavoastră şi, în consecinţă, armata israeliană va acţiona în forţă împotriva acestor elemente", se arată în ordinul de evacuare, însoţit de o hartă care arată cartierele care urmează să fie evacuate.
  • Școli lovite în Gaza - ONU a declarat că cel puțin 20 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra școlilor care adăpostesc palestinieni în Gaza, din ultimele două zile, relatează AP News. Minimum 87% din unitățile școlare din Gaza au fost lovite direct sau deteriorate de când Israelul și-a lansat ofensiva.
  • Paramedici uciși în Liban - Un atac israelian a ucis vineri cinci paramedici și a rănit alți șapte, relatează AP News. Agenția națională de presă de stat a Libanului a anunțat că două spitale din țară și-au încetat activitatea, din cauza intensității atacurilor israeliene.
  • Moschee atacată în Liban- Armata israeliană a anunţat sâmbătă că a atacat luptători Hezbollah aflaţi într-o moschee din sudul Libanului, primul bombardament de acest fel de la începutul luptelor transfrontaliere dintre mişcarea islamistă şi armată, în urmă cu un an. „Noaptea trecută (...), forţele aeriene au lovit terorişti Hezbollah care acţionau dintr-un centru de comandă situat în interiorul unei moschei adiacente spitalului Salah Ghandour din sudul Libanului", a precizat IDF.
  • Moschee atacată în Gaza, 21 de morți - Numărul morţilor în urma atacului asupra moscheii din Gaza a crescut la 21, potrivit agenţiei palestiniene de ştiri Wafa, citate de CNN. Atacul aerian israelian asupra moscheii Shuhada al-Aqsa, în apropierea spitalului Al-Aqsa din Deir al-Balah, în centrul Fâşiei Gaza, ar fi rănit, de asemenea, zeci de persoane. Martori oculari au declarat pentru Reuters că numărul victimelor ar putea creşte, deoarece moscheea era folosită pentru a găzdui persoane strămutate. Forţele aeriene israeliene au confirmat anterior că moscheea din Deir al-Balah a fost o ţintă, afirmând că aceasta era folosită de Hamas.
  • Lider Hezbollah ucis - Armata israeliană (IDF) spune că forţele aeriene l-au ucis pe comandantul Hezbollah Khader Ali Tawil, scrie BBC. Khader a lucrat cu alţi doi, Muhammad Haidar şi Hassan Nathir al-Ra'ini, care au fost ucişi la începutul săptămânii, se arată în declaraţie. Armata israeliană afirmă că cei trei au fost responsabili pentru o rachetă antitanc care a lovit oraşul Kfar Yuval de la graniţa de nord a Israelului în ianuarie. Hezbollah nu a comentat declaraţia armatei israeliene.
  • IDF a încercuit zona Jabaliya, în Gaza - Armata israeliană a anunţat duminică că a "încercuit" zona Jabaliya, în nordul Fâşiei Gaza, unde consideră că gruparea Hamas îşi reface capacităţile în pofida lunilor de lupte şi lovituri aeriene, relatează AFP. „Trupele din brigăzile 401 şi 460 au reuşit să încercuiască zona şi în prezent îşi continuă operaţiunile în sector", a spus armata israeliană, precizând că deţine informaţii care indică "prezenţa teroriştilor" în zona Jabaliya şi privind "eforturile Hamas de a-şi reconstrui capacităţile operaţionale în zonă".
  • Iranul anulează toate zborurile - Zborurile de pe toate aeroporturile iraniene vor fi anulate până luni la ora locală 6 a.m., începând de duminică de la ora 21 a.m., a declarat mass-media de stat din Iran, citând un purtător de cuvânt al Organizației Aviației Civile din Iran. Zborurile au fost anulate din cauza restricțiilor operaționale, a declarat purtătorul de cuvânt citat de mass-media de stat, fără a oferi detalii suplimentare, relatează Reuters.
ADVERTISING

Un război pe 7 fronturi

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că, la aproape un an de la atacurile Hamas asupra Israelului, ţara sa luptă acum pe şapte fronturi, relatează CNN.

„Astăzi, Israelul se apără pe şapte fronturi împotriva duşmanilor civilizaţiei”, a spus premierul Benjamin Netanyahu.

El a precizat că acestea includ Hezbollah, susţinut de Iran, în nord, Hamas în Gaza, Houthis în Yemen, „teroriştii” din Cisiordania şi miliţiile şiite din Irak şi Siria.

„Şi luptăm împotriva Iranului, care săptămâna trecută a tras peste 200 de rachete balistice direct către Israel şi care se află în spatele acestui război pe şapte fronturi împotriva Israelului”, a declarat Netanyahu.

El a subliniat că îşi menţine promisiunea de a schimba raportul de forţe în nord, între Israel şi Liban. Israelul a lansat aproape 9.000 de atacuri în Liban de la 8 octombrie, iar Hezbollah a lansat 1.500 de atacuri în acelaşi interval de timp, potrivit datelor ACLED.

Referindu-se la Gaza, Netanyahu a declarat că Israelul are dreptul să se apere şi că nu îi va uita pe cei 101 ostatici „faţă de care ne angajăm cu toate forţele să îi aducem acasă”.

Evoluții diplomatice

  • Blinken a discutat cu Franța și Qatar - Secretarul de stat american, Antony Blinken, i-a convocat sâmbătă pe miniștrii de externe qatariot și francez pentru a discuta despre evoluția situației din Orientul Mijlociu, potrivit CNN. Cu ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, Blinken a discutat despre soluția diplomatică care le-ar permite cetățenilor din Israel și Liban să se întoarcă la casele lor, despre un posibil armistițiu și negocierile pentru eliberarea ostaticilor în Gaza. Cu ministrul qatariot al afacerilor externe, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, Blinken a vorbit despre importanța punerii în aplicare a Rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate al ONU în Liban pentru a le permite civililor să se întoarcă la casele lor.
  • Conflict Franța - Israel - Un conflict a izbucnit, sâmbătă, între Emmanuel Macron și Benjamin Netanyahu, după ce președintele Franței a spus că nu ar mai trebui livrate arme în Israel, dacă aceste arme sunt folosite în conflictul cu gruparea palestiniană Hamas, din Fâşia Gaza. La poziția lui Macron s-au raliat și Qatarul și Iordania. Reacția premierului israelian a fost rapidă și vehementă. "În timp ce Israelul luptă împotriva forţelor barbariei conduse de Iran, toate ţările civilizate ar trebui să fie ferm alături de Israel. Cu toate acestea, preşedintele Macron şi alţi lideri occidentali îndeamnă acum la embargo asupra armelor contra Israelului. Ar trebui să le fie ruşine", a spus Netanyahu. Ulterior, Palatul Elysée a emis un comunicat în care a dat asigurări că Franţa „este prietenul de neclintit al Israelului".
  • Apel al premierului Libanului - Premierul libanez Najib Mikati a cerut comunităţii internaţionale „să facă presiuni asupra Israelului" pentru a „se angaja într-o încetare a focului", după o noapte de bombardamente intense israeliene asupra periferiei sudice a capitalei Beirut şi împrejurimile sale, bastion al grupării Hezbollah, relatează AFP. Premierul Mikati a salutat într-un comunicat declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron care „a susţinut încă o dată Libanul", menţionând organizarea în curând a unui summit internaţional. Mikati şi-a reiterat „sprijinul pentru apelul Franţei şi SUA" pentru un armistiţiu.
  • Trump: loviți nucleara! - În cadrul unui eveniment care a avut loc în Carolina de Nord, Donald Trump a făcut referire la o întrebare care i-a fost adresată lui Biden în această săptămână, cu privire la posibilitatea ca Israelul să țintească instalațiile nucleare al Iranului. „Când i-au pus această întrebare, răspunsul ar fi trebuit să fie: loviți mai întâi nucleara și preocupați-vă de restul mai târziu”, a spus fostul președinte american.
ADVERTISING

Statele își evacuează cetățenii

SUA - Statele Unite au evacuat, sâmbătă, alte aproximativ 145 de persoane din Liban, cu două avioane cu destinaţia Turcia, a anunţat Departamentul de Stat american, în faţa intensificării ofensivei israeliene împotriva Hezbollah, relatează AFP. „Până în prezent, am ajutat 600 de cetăţeni americani, rezidenţi permanenţi (în Liban) şi membri ai familiilor lor apropiate să părăsească Libanul prin intermediul zborurilor organizate de Statele Unite”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat.

China - China a declarat sâmbătă pentru AFP că a evacuat 215 dintre cetăţenii săi din Liban. „Potrivit ultimului raport, un total de 215 cetăţeni chinezi au fost evacuaţi în siguranţă din Liban sub egida guvernului chinez, în două grupuri", a precizat Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

Canada - Premierul canadian Justin Trudeau le-a cerut sâmbătă compatrioţilor săi să plece din Liban „cât mai pot", după ce armata israeliană a lansat o operaţiune terestră împotriva Hezbollah în sudul ţării, relatează AFP. „Există încă locuri în avioanele care au fost organizate de Canada cu companiile aeriene comerciale", a spus el, făcând totodată apel la guvernul libanez să „protejeze infrastructura civilă", în special portul şi aeroportul din Beirut. Canada a rezervat 800 de locuri pe zboruri comerciale pentru a-şi evacua cetăţenii.

Coreea de Sud - Un avion de transport militar sud-coreean a returnat sâmbătă 97 de cetățeni și membri de familie din Liban, a declarat Ministerul de Externe, citat de Reuters. Președintele Yoon Suk Yeol a ordonat desfășurarea de avioane militare pentru evacuarea cetățenilor sud-coreeni din anumite părți ale Orientului Mijlociu. Diplomații sud-coreeni staționați în Liban au rămas în țară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇