Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat, miercuri, sentințele definitive în dosarul de agresiune sexuală și viol comise asupra unor elevi ai Seminarului Teologic „Ioan Gură de Aur” din Huși.
Fostul episcop Corneliu Bârlădeanul, pe numele de mirean Cornel Onilă, a primit o pedeapsă definitivă de 8 ani de închisoare, iar fostul arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru va executa 14 ani și 2 luni de detenție.
Instanța a respins apelurile Episcopiei Hușilor și ale Seminarului Teologic, menținându-le ca părți responsabile civilmente. După sentinţă, Episcopia Hușilor şi-a exprimat regretul "profund" pentru "suferințele cauzate victimelor" şi spune că nu a mai avut nicio legătură cu cei doi condamnați din august 2017.
Potrivit jurnaliștilor de la „Să fie lumină”, este pentru prima dată în istoria BOR când un arhiereu este trimis în judecată și condamnat pentru viol.
O altă premieră este aceea că o eparhie BOR, Episcopia Huşilor, era chemată să răspundă în instanţă pentru agresiunile sexuale comise de ierarhul care o conducea şi de un călugăr cu cel mai înalt rang, protejat al episcopului.
Jitaru a fost găsit vinovat pentru multiple fapte de viol și agresiune sexuală asupra a trei seminariști, unul dintre ei fiind abuzat în mod repetat timp de doi ani.
Judecătorii le-au interzis să mai ocupe o funcţie publică timp de 5 ani după executarea pedepsei şi să ia legătura cu victimele.
Cronologia cazului:
- 2017 – Sebastian Jitaru este reținut și arestat preventiv pentru o perioadă scurtă.
- 2019 – Jitaru este condamnat definitiv într-un prim dosar pentru agresiune sexuală.
- 2020 – Parchetul Curții de Apel Iași trimite în judecată pe Corneliu Onilă și Sebastian Jitaru pentru viol și alte agresiuni sexuale.
- 2022 – Jitaru este eliberat condiționat, după ce a executat o parte din pedeapsa inițială.
- 2023 – Curtea de Apel Galați pronunță primele condamnări în dosarul principal: 8 ani pentru Onilă, 14 ani și 2 luni pentru Jitaru.
- 24 aprilie 2024 – Înalta Curte de Casație și Justiție menține condamnările, făcându-le definitive.
Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, s-a retras din funcţie în august 2017.
Potrivit anchetei jurnalistice „Să fie lumină”, abuzurile s-au petrecut în mod sistematic, cu știința ierarhilor BOR, iar victimele – trei foști elevi de seminar – au fost abuzate sexual timp de luni sau chiar ani. Una dintre victime ar fi fost abuzată de ambii inculpați.
Cele trei victime au cerut în instanță daune morale în valoare totală de 500.000 de euro. Pentru acoperirea despăgubirilor, anchetatorii au introdus în dosar Episcopia Hușilor și Seminarul Teologic „Ioan Gură de Aur” ca părți responsabile civilmente.
Episcopia Hușilor: "Regretăm profund suferințele cauzate victimelor"
Episcopia Hușilor a reacționat public, miercuri, după decizia ÎCCJ.
„Regretăm profund suferinţele cauzate victimelor, precum şi sminteala produsă de acest caz greu de imaginat sau de anticipat”, transmite Episcopia într-un comunicat.
Reprezentanții instituției subliniază că gravitatea faptelor este amplificată de faptul că au fost comise de persoane care aveau rolul de a fi „exemple de moralitate şi de respect faţă de demnitatea umană”.
„Ne cerem iertare. Ne delimităm total”
Episcopia afirmă că nu a mai avut nicio legătură cu cei doi condamnați din august 2017 și își cere „iertare pentru tot răul produs”, reafirmând „delimitarea totală” de faptele acestora.
„Suntem deplin solidari cu victimele şi conştientizăm dramele la care au fost supuse”, se mai arată în mesajul transmis.
Episcopia a luat act și de decizia instanței de a o obliga, ca parte responsabilă civilmente, la plata de despăgubiri către victime. Instituția precizează că această hotărâre „nu reflectă o culpă morală sau instituțională”, ci aplicarea unei prevederi legale care vizează compensarea victimelor, în contextul în care condamnații nu dispun de bunuri executabile.
„Episcopia Hușilor are drept de regres împotriva celor doi, urmând să analizeze pașii procedurali pentru a uza de acesta”.