Parlamentul insistă să-i îngroape pe avertizorii de integritate, CE ne arată cartonașul galben

Parlamentul insistă să-i îngroape pe avertizorii de integritate, CE ne arată cartonașul galben

Protecția avertizorilor de integritate, sau mai exact lipsa ei, ar putea aduce României o plângere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din partea Comisiei Europene.

Deocamdată, Comisia a decis joi să trimită un aviz motivat în cadrul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor privind protecția avertizorilor de integritate (Directiva 2019/1937).

Comisia trece astfel la următoarea etapă în procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României, Belgiei, Austriei și Sloveniei pentru netranspunerea integrală a Directivei privind protecția avertizorilor de integritate (Directiva 2019/1937), anunță reprezentanța în România a instituției.

ADVERTISING

Cele patru state au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde. În cazul unor răspunsuri nesatisfăcătoare, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

Termenul-limită pentru transpunerea directivei de către statele membre a fost 17 decembrie 2021.

În ianuarie anul acesta, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere către 24 de state membre pentru că nu au transpus directiva și nu au comunicat Comisiei măsurile de transpunere până la termenul-limită necesar.

ADVERTISING

În luna iulie, CE a trimis avize motivate către 15 state membre care nu comunicaseră încă transpunerea integrală.

Legea avertizorilor de integritate a fost iniţiată de Guvern și adoptată de Senat şi Camera Deputaţilor, fiind verificată de către Curtea Constituţională şi retrimisă Parlamentului spre reexaminare, după ce societatea civilă a reacționat prompt, arătând că legea descurajează semnalarea cazurilor de corupție.

Majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a readoptat, pe 20 septembrie, legea avertizorilor de integritate, fără a corecta măsurile criticate, care ar descuraja raportarea corupției din instituții.

ADVERTISING

Zeci de ONG-uri au avertizat că România riscă infringementul, având în vedere că legiuitorii ar fi trebuit, de fapt, doar să transpună în legislaţia naţională Directiva (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇