Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, va fi cel de-al 267-lea ocupant al tronului Sfântului Petru și va fi cunoscut drept Leon al XIV-lea.
Prevost, devenit joi primul papă originar din Statele Unite din istorie, este un om care ascultă şi un om al sintezei, situat între moderaţi, un cunoscător al terenului şi totodată al „rotiţelor” Vaticanului.
„Dumnezeu ne iubeşte, Dumnezeu vă iubeşte pe toţi, iar răul nu va învinge”, a spus el, în primul său discurs unificator, vrând să dea asigurări în faţa unei lumi aflate în plină schimbare, sfâşiată de războaie, notează AFP, citată de News.ro.
El a îndemnat la "construirea de poduri prin dialog, prin întâlnire, unindu-ne toţi pentru a fi un singur popor, mereu în pace".
Un cardinal de la "periferii", apreciat de Francisc
Făcut cardinal în 2023 de către papa Francisc, care se află la originea ascensiunii sale la Vatican, el era, înainte să fie ales papă, membru al şapte dicastere - echivalentul misterelor - la Vatican.
Robert Francis Prevost deţinea conducerea puternicului Dicaster al Episcopilor, ceea ce a făcut din el un consilier foarte ascultat al predecesorului său în numirea prelaţilor.
Francisc îl aprecia în mod special pe acest bărbat catalogat adesea drept discret şi rezervat şi care s-a cufundat ani de zile în "periferii", aceste teritorii îndepărtate sau neglijate de Biserică.
Se pare că Prevost este foarte aproape de viziunea lui Francisc în ceea ce privește mediul înconjurător, sensibilizarea pentru cei sărmani și migranți. "Episcopul nu trebuie să fie un mic prinț care stă în regatul său", spunea el în 2024, amintește Sky News.
El a susținut, de asemenea, poziția papei Francisc de a le permite catolicilor divorțați și recăsătoriți să primească Sfânta Împărtășanie. Cu toate acestea, el a arătat un sprijin redus pentru decizia lui Francisc de a le permite preoților să binecuvânteze cuplurile de același sex.
Originar din Chicago, monseniorul Prevost a petrecut 20 de ani în Peru, unde a făcut operă de misionar şi a devenit arhiepiscop-episcop emerit la Chiclayo, în nordul ţării, căreia i-a transmis un gând în spaniolă.
Prevost are şi cetăţenia peruană.
Însă el are şi reputaţia, în cadrul Curiei, Guvernul Vaticanului, că este un moderat, capabil să concilieze puncte de vedere diferite - o schimbare faţă de exercitarea personală a puterii, eventual casantă, a lui Francisc.
În calitate de cardinal, Prevost nu s-a ferit să conteste opiniile vicepreședintelui american JD Vance, notează BBC.
El a repostat o postare pe platforma de social media X, care a criticat deportarea de către administrația Trump a unui rezident american în El Salvador, și a împărtășit un comentariu critic scris despre un interviu TV acordat de Vance postului Fox News.
"JD Vance se înșală: Iisus nu ne cere să ne clasificăm dragostea pentru alții", se arată în postarea care reia titlul comentariului de pe site-ul National Catholic Reporter.
"Nu ne putem opri, nu putem da înapoi"
Cunoaşterea sa profundă a dreptului canonic îl face liniştitor în ochii cardinalilor conservatori, care aspiră la acordarea unei atenţii mai mari teologiei.
După moartea lui Francisc, el a declarat că "mai sunt multe de făcut" înăuntrul Bisericii.
"Nu ne putem opri, nu putem da înapoi. Trebuie să vedem ce vrea Sfântul Duh pentru Biserica de azi şi de mâine, pentru că lumea de azi, în care trăieşte Biserica, nu este aceeaşi lume de acum zece sau 20 de ani", declara el în aprilie.
"Mesajul este mereu acelaşi (…), însă mijlocul de a ajunge la oamenii de azi, la tineri, săraci, politicieni este diferit", estima el.
Aceste poziţii prefigurează un pontificat marcat de o schimbare în formă, dar continuitate pe fond.
A înlocuit un cardinal acuzat de agresiune sexuală
Născut la 14 septembrie 1955, monseniorul Prevost a studiat la un mic seminar al Ordinului Sfântului Augustin, la care intră în 1977.
Licenţiat în teologie, el deţine şi o diplomă în matematici.
Ordinat preot în 1982, a fost trimis doi ani mai târziu ca misionar în Peru, o ţară în care va rămâne mulţi ani.
Revine la Chicago în 1999, ca superior provincial al Augustinilor în Midwest şi devine prior general în 2001.
În 2014, papa Francisc îl numeşte administrator apostolic al diocezei Chiclayo, în nordul Peru.
În 2023, el este numit în postul strategic la Dicasterul Episcopilor, succedându-i cardinalului canadian Marc Ouellet, acuzat de agresiune sexuală şi care a demisionat din cauza vârstei.