Cheltuielile militare ale UE au ajuns la o valoare record

Cheltuielile militare ale UE au ajuns la o valoare record
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cheltuielile militare ale Uniunii Europene (UE) au atins în 2023, după nouă ani de creştere la rând în statele membre, din cauza Războiului rus din Ucraina, o sumă-record.

Mai exact, este vorba de 270 de miliarde de euro, cu 30 de miliarde mai mult decât în 2022, a anunțat, joi, preşedintele Consiliului European Charles Michel la sediul Agenţiei Europene a Apărării (EDA), relatează AFP.

Acesta este al nouălea an consecutiv de creştere în rândul statelor membre UE, în contextul în care mai multe dintre ele apără necesitatea unei creşteri semnificative a acestor cheltuieli, din cauza războiului lansat de Rusia în Ucraina.

ADVERTISING

Cum și-au crescut țările UE cheltuielile militare

În 2022, şase dintre cele 27 de state membre UE şi-au crescut cu peste 10% cheltuielile militare - iar Suedia cu peste 30%, în aşteptarea ratificării aderarării sale la NATO de către Turcia şi Ungaria.

Franţa şi-a crescut cheltuielile militare cu 0,7% în 2022, potrivit agenţiei specializate a UE în probleme de apărare EDA.

Toate statele membre UE au alocat per ansamblu 1,5% din PIB sectorului apărării - cu mult sub obiecitvul de 2% stabilit de NATO. În total 22 de state membre UE sunt şi state membre NATO.

ADVERTISING

Aproximativ 58 de miliarde de euro au fost alocate unor investiţii în sectorul apărării, potrivit agenţiei europene.

Cu aproximativ „60 de miliarde pe an, putem face lucruri mari”, a spus Charles Michel în discursul ținut la EDA, la Bruxelles. El a pledat pentru o ”Piaţă Unică a Apărării”, pentru a evita irosirea resurselor, dublarea anumitor producții și pentru realizarea de economii.

EDA - un Minister European al Apărării

În acest scop, EDA ar urma să devină ”un adevărat Minister European al Apărării”, a mai spus preşedintele Consiliului European, insistând că este necesar să se ofere o mai mare vizibilitate industriei apărării din UE. el.

ADVERTISING

”Din cauza războiului de pe continentul nostru, putem garanta contracte pe termen lung” producătorilor, a mai spus Charles Michel, susținând că mesajul celor 27 este clar: „produceţi, iar noi vom cumpăra”.

În ciuda sumelor-record alocate pentru achiziții în domeniul Apărării, pofida acestor cifre în creştere, capacităţile de producție din UE sunt insuficiente și nu fac față cererii din Ucraina.

Europenii s-au angajat să livreze peste un milion de obuze Kievului, până în martie 2024, însă acest obiectiv ambiţios pare de neatins în acest moment.

Rusia și-a propus creșterea cheltuielilor militare cu 67% în 2024, la aproximativ 30% din PIB.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇