Cei opt militari care au murit în accidentele aviatice înregistrate miercuri seara în judeţul Constanţa au fost decoraţi post-mortem de preşedintele Klaus Iohannis, cu Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler, respectiv Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler.
„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis joi, 3 martie 2022, decorarea post-mortem a celor opt militari care şi-au pierdut viaţa în urma accidentelor aviatice care au avut loc în judeţul Constanţa în seara zilei de 2 martie”, a transmis Administraţia Prezidenţială.
Astfel, pentru a onora memoria ofiţerilor care şi-au sacrificat viaţa săvârşind acte de devotament excepţional pe timpul îndeplinirii misiunilor încredinţate, preşedintele României va conferi post-mortem:
- Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, pentru căpitan-comandor Bogdan Dumitru Florin, locotenent-comandor Niţă Gheorghe Iosif-Costinel, căpitan Pătraşcu Gheorghe Gheorghe-Sorin, sublocotenent Banu Ion Gelu, sublocotenent Lateş Gheorghe-Nicu Eduard-Cătălin, sublocotenent Marinescu Victor Ionuţ
- Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, pentru sublocotenent Bosoi Mihai Sergiu şi sublocotenent Carp Vasile Vlad.
Joi seara, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei.
Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.
Un elicopter IAR-330 Puma a decolat în jurul orei 20.21 spre zona posibilului impact pentru o misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei.
Elicopterul a pierdut legătura radio cu turnul de control şi a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.
Pilotul raportase condiţii de vreme nefavorabilă şi primise ordin să se întoarcă la bază, a anunţat Ministerul Apărării.
Membrii echipajului elicopterului IAR 330-Puma au fost găsiţi decedaţi, în zona localităţii Gura Dobrogei. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului, urcaseră la bord şi doi salvatori pe mare din cadrul Forţelor Navale Române.
Autorităţile au continuat căutările MiG-ului şi au reuşit descoperirea aeronavei în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită. Pilotul în vârstă de 31 de ani şi-a pierdut viaţa.
Din 2014, el era pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea şi acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.