Ancheta epidemiologică declanșată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, în urma raportării a 37 de cazuri cu simptome specifice unei toxiinfecții alimentare la „Balul Însuraților” din municipiul Reghin, a stabilit prezența stafilococului coagulazo-pozitiv în mai multe alimente servite la acel eveniment.
Autorităţile din judeţul Mureş au activat, sâmbătă seară, planul roşu de intervenţie, după ce mai multor persoane li s-a făcut rău, acuzând grețuri și vărsături, într-un restaurant din Reghin.
În local avea loc Balul Însuraților de la Reghin, unde se aflau circa 350 de persoane. 37 dintre acestea au prezentat simptome specifice unei toxiinfecții alimentare, iar 29 au ajuns la spital.
Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au suspendat activitatea restaurantului din Reghin. În cadrul verificărilor, au fost prelevate mostre din alimentele servite, acestea fiind trimise pentru analize de laborator.
Iată ce s-a descoperit în cele 39 probe recoltate din alimentele preparate, suprafețe de lucru și tegumentele personalului implicat:
- 4 probe au fost neconforme pentru alimente (ciorbă ardelenească, tobă, cașcaval, cârnați, slănină, jumări);
- 2 probe au fost neconforme pentru suprafețe de lucru;
- 12 probe recoltate de pe tegumentele personalului implicat au fost neconforme.
În toate probele neconforme a fost identificată prezența Stafilococului coagulazo-pozitiv și într-o probă recoltată de pe suprafețele de lucru și a Bacteriilor coliform, a arătat, joi, DSP Mureș, într-un comunicat de presă.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș a precizat că ancheta epidemiologică este în desfășurare, iar alte probe sunt în lucru și că au fost dispuse o serie de măsuri, precum suspendarea activității blocului alimentar și sancțiuni contravenționale în valoare de 25.000 lei.
În urmă cu o zi, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (L.S.V.S.A.) Mureș a stabilit că brânza frământată care a fost servită ca aperitiv la "Balul Însuraților" din municipiul Reghin, acolo unde aproape 40 de persoane au necesitat îngrijiri medicale din cauza unei toxiinfecții alimentare, fiind declanșat Planul Roșu de Intervenție, a fost identificată ca fiind contaminată cu stafilococ coagulazo-pozitiv.