Institutul Revoluţiei, condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, nu se desfiinţează. CCR a decis că ar fi neconstituțional

Institutul Revoluţiei, condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, nu se desfiinţează. CCR a decis că ar fi neconstituțional
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Curtea Constituţională a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizările PSD privind legea care aprobă ordonanţa de urgenţă a Guvernului 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Prin urmare, actul normativ este neconstituţional şi se va reîntoarce în Parlament pentru fi pus în acord cu decizia CCR.

Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 33 de senatori aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi a constatat că Legea pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 sunt neconstituţionale, în ansamblul lor.

ADVERTISING

Pe 18 februarie, PSD a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest act normativ.

Pe 15 februarie, Senatul a adoptat, ca for decizional, proiectul pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie1989, cât şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a IRRD.

Propunerea legislativă se reîntorsese la Senat după ce forma trimisă la promulgare a fost sesizată de către Guvern la Curtea Constituţională, cu obiecţii respinse de CCR, dar şi al unei cereri de reexaminare formulată de şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, în luna octombrie a anului trecut, legea de respingere a OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. El a susţinut că institutul nu a reuşit să îşi dovedească utilitatea.

ADVERTISING

IRRD „a generat, prin activitatea sa şi contrar obiectivului sau stabilit prin lege, numeroase tensiuni şi controverse în spaţiul public”, a motivat şeful statului în solicitarea de reexaminare transmisă către Legislativ.

Cabinetul Orban a adoptat o OUG, în luna decembrie a anului 2019, care viza desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Guvernul a argumentat, în OUG privind desființarea IRRD, că activitatea acestuia a fost irelevantă în raport cu banii publici cheltuiţi și că Institutul a propagat în spaţiul public interpretări care s-au contrapus cu ancheta în „Dosarul Revoluţiei”.

ADVERTISING

Institutul Revoluţiei Române s-a aflat în centrul unui scandal după ce a decis organizarea unui concert în 22 decembrie 2019, gest calificat de mai multe organizaţii civice drept o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989 şi urmaşilor acestora.

Ulterior, Grupul pentru Dialog Social a cerut desfiinţarea imediată a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Institutul are ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre.

Conducerea Institutului Revoluţiei Române este asigurată de un „Colegiu Naţional”, alcătuit din personalităţi reprezentative ale revoluţiei române, printre care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Petre Roman.

Vezi și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇