Ca să nu-l trimită Putin pe front, Dimitri a fugit în Coreea de Sud. A trăit 4 luni într-un aeroport și încă nu știe ce îl așteaptă mâine

Ca să nu-l trimită Putin pe front, Dimitri a fugit în Coreea de Sud. A trăit 4 luni într-un aeroport și încă nu știe ce îl așteaptă mâine
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un cetățean rus care a fugit din țară ca să nu fie trimis de Putin pe front, în Ucraina, a fost nevoit să trăiască 4 luni pe un aeroport din Coreea de Sud. Recent i s-a permis să meargă într-un centru de refugiați. Dar nu are nicio certitudine că va primi vreodată azil în țara asiatică.

Dimitri – un nume fictiv pe care i l-au dat jurnaliștii de la CNN cetățeanului rus, pentru a-i proteja identitatea – a fugit din țara sa la scurt timp după ce Vladimir Putin a anunțat că mobilizează 300.000 de oameni pentru a-i trimit în Ucraina, pe front.

ADVERTISING

Inițial a vrut să fugă în Kazahstan. Dar când a auzit că respectiva țară deportează refugiați ruși, s-a răzgândit, potrivit CNN.

Așa că a venit în Coreea de Sud, împreună cu alți 4 bărbați care au părăsit Rusia din aceleași motive ca el. A ajuns în 2022 pe aeroportul Incheon, la 48 de km vest de Seul.

Ministerul Justiției le-a refuzat rușilor cererile de azil. Și i-a lăsat să trăiască în aeroport.

Prea speriați să se întoarcă în Rusia, aceștia au dormit într-o cameră mică din aeroport și au mâncat ce le-a dat Serviciul de Imigrări. Adică o chiflă caldă și suc de portocale la prânz și pui cu orez la cină.

ADVERTISING

Dimtri a postat mai multe materiale video pe rețelele de socializare în care s-a plâns că nu are apă caldă și că e nevoit să își spele hainele într-o chiuvetă din toaleta aeroportului.

În plus, omul a susținut că nu are absolut nimic de făcut toată ziua. Se plimba prin aeroport, printre călătorii grăbiți aflați în călătorii de business sau care plecau în vacanță.

Recent, cei 5 bărbați au fost mutați într-un centru de refugiați, unde Dimitri susține că viața e mult mai bună. Mâncarea e mult mai bună, are acces la mașină de spălat și totul este curat, susține bărbatul.

ADVERTISING

„Îmi e tare dor de băiatul meu de 7 ani (care a rămas în Rusia cu soția lui Dimitri – n.red.). Am plecat din Rusia pentru că mă simțeam îngrozitor. Am participat la miting-uri anti-război, nu puteam să mă duc pe front. Știam că trebuie să plec....”, le-a spus Dimitri jurnaliștilor CNN.

Recent, Dimitri și ceilalți bărbați care îl însoțesc au inițiat o acțiune în instanță prin care solicită dreptul de a redepune cerere de azil. Dar acest tip de procedură durează mult în Coreea de Sud. Iar șansele de reușită sunt mici.

„Ar putea trece chiar și 5 luni până când să afle dacă va putea depune cererea de azil. Iar rata de acceptare a solicitărilor de azil este foarte mică, în Coreea de Sud. Chiar și SUA acceptă 10% dintre solicitările primite. Coreea de Sud acceptă 1% dintre solicitări”, a precizat pentru jurnaliștii CNN Lee Jong-chan, avocatul lui Dimitri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇