Bucharest Pride 2024: Zeci de mii de participanți, o persoană reținută. „Anul viitor, îl așteptăm pe premier”

Bucharest Pride 2024: Zeci de mii de participanți, o persoană reținută. „Anul viitor, îl așteptăm pe premier”

Zeci de mii de persoane au participat la marşul Bucharest Pride 2024, sâmbătă în Capitală, un eveniment dedicat comunităţii LGBTQIA+ organizat de Asociaţia Accept. Marşul a fost susţinut de 25 de ambasade, iar la eveniment au fost prezente mai multe asociaţii care reprezintă comunitatea. Mai mulți contramanifestaţi au fost legitimați, iar unul a fost dus la secție.

Bucharest-Pride-2024
Foto: Facebook Ambasada Estoniei

UPDATE: Asociaţia Accept a transmis că marşul Bucharest Pride 2024, de sâmbătă din Capitală. a fost cel mai mare de până acum, fiind în jur de 27.000 de participanţi la acest eveniment dedicat comunităţii LGBTQIA+

Anul viitor îl așteptăm pe premier, așa cum se întâmplă în democrațiile consolidate

„Este o bucurie să vedem atâţia oameni în stradă, zeci de mii, cu ocazia Bucharest Pride. An de an ieşim in stradă pentru a ne revendica drepturile şi a transmite răspicat statului că ne-am săturat să fim trataţi ca cetăţeni de mâna a doua. Societatea se schimbă, iar participarea la Pride arată acest lucru, astăzi o majoritate a românilor spune că este de acord cu legalizarea parteneriatelor civile şi recunoaşterea cuplurilor gay”, a declarat pentru News.ro Vlad Viski, directorul executiv al asociației MozaiQ.

ADVERTISING

El a reamintit că țara noastră are şi condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, care obligă România să ofere o protecţie legală cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex.

„Plătim şi noi taxe, contribuim la bunăstarea generală a societăţii, iar legile trebuie să reflecte acest lucru. România este o ruşine din punct de vedere legislativ. Iubim la fel şi merităm drepturi egale! Anul viitor îl aşteptăm pe premierul Marcel Ciolacu în stradă alături de noi, alături de prietenii lui LGBT, aşa cum se întâmplă in democraţiile consolidate”, a mai spus Vlad Viski.

ADVERTISING

Participanții s-au adunat între orele 16:00 și 17:00 pe Calea Victoriei, după care au pornit în marș spre Parcul Izvor. Ora de încheiere a marșului este 22:00.

Publicată de Asociatia Accept pe Sâmbătă, 29 iunie 2024

Un bărbat a fost reținut

La un moment dat, în jurul orei 17:00, a apărut un grup de circa 10 persoane care s-au poziționat pe traseul manifestației, cu scopul de a-și exprima nemulțumirea față de desfășurarea acesteia. Jandarmii le-au cerut acestora de mai multe ori să înceteze contramanifestația.

Deoarece acestea nu au cooperat cu forțele de ordine, jandarmii le-au cerut să se legitimeze și, deoarece un bărbat a refuzat legitimarea, acesta a fost dus la autospeciala Jandarmeriei și ulterior la sediul secției de poliție, unde a primit o amendă de 1.000 de lei.

ADVERTISING

Susținere de la 25 de misiuni diplomatice şi ai organizaţii internaţionale

Potrivit organizatorilor, „încă din 2005, comunitatea LGBTQIA+ din România iese în stradă pentru a-şi celebra identitatea, pentru a-şi face vocea auzită şi pentru a-şi revendica drepturile.

Bucharest Pride abordează nevoia urgentă de recunoaştere legală şi protecţie a tuturor familiilor LGBTQIA+ şi nevoia unei proceduri de recunoaştere juridică a genului pentru persoanele transgender şi va transmite un mesaj din partea societăţii: We are ready.

Suntem pregătiţi pentru o Românie în care persoanele LGBTQIA+ şi familiile lor sunt văzute, recunoscute şi protejate. Adoptarea unor legi care să răspundă acestor nevoi reale nu mai suportă amânare”.

Bucharest-Pride-2024-Calea-Victoriei
Foto: Facebook Ambasada Estoniei

Anul acesta, 25 de membri ai misiunilor diplomatice şi ai organizaţiilor internaţionale din Bucureşti și-au exprimat public sprijinul pentru Bucharest Pride 2024. Printre susținători s-au aflat: Ambasada Australiei, Ambasada Austriei, Ambasada Belgiei, Ambasada Marii Britanii, Ambasada Canadei, Ambasada Republicii Cehe, Ambasada Republicii Chile, Ambasada Ciprului, Ambasada Danemarcei, Ambasada Republicii Finlanda, Ambasada Republicii Franceze, Ambasada Germaniei, Ambasada Greciei, Ambasada Irlandei, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Ambasada Mexicului, Ambasada Noii Zeelande, Ambasada Regală a Norvegiei, Ambasada Portugaliei, Ambasada Republicii Slovenia, Ambasada Spaniei, Ambasada Suediei, Ambasada Republicii Slovenia, Ambasada SUA, Reprezentanţa Comisiei Europene.

🇨🇿Czech Embassy supports Bucharest Pride 2024! 🇷🇴🏳️‍🌈We have illuminated the building of The Embassy of the Czech...

Publicată de Embassy of the Czech Republic in Bucharest - Ambasada Cehiei pe Sâmbătă, 29 iunie 2024

Pe 29 mai a.c., s-au împlinit 19 ani de la primul marş pride din istoria României.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇