Preşedintele interimar Ilie Bolojan a anunţat concluziile şedinţei CSAT de miercuri.
Astfel, România își va majora treptat bugetul de apărare și va accesa creditul pus la dispoziție de Comisia Europeană pentru creșterea capacității de apărare.
Şeful statului a mai anunţat că, în luna iunie, toate cele patru legi ale apărării vor fi promulgate, pentru a aduce la zi legislația în domeniu.
CSAT a mai decis şi ca finalizarea hidrocentralelor aflate în diferite stadii de execuție să devină proiect de siguranță națională. În 2-3 ani, cele 10 hidrocentrale aflate în lucru ar urma să intre în funcțiune.
Creșterea capacității de apărare până în 2030
"Un proiect important este cel privind creșterea capacității de apărare până în 2030. Se urmărește creșterea bugetului pentru apărare, etapizat, astfel încât România să fie alături de partenerii europeni un contributor la apărarea Europei", a declarat Bolojan.
Ministrul Apărării a fost mandat ca în negocierile care vor pregăti summit-ul NATO din iunie de la Haga să îşi asume creşterea etapizată a bugetului de apărare în numele ţării noastre.
Al doilea element decis în CSAT ţine de accesarea creditului pus la dispoziţie de Comisia Europeană pentru înzestrarea armatelor. În acest sens, s-a stabilit un grup de lucru condus de Cancelaria prim-ministrului, care va pregăti aplicaţia României pentru accesarea acestui credit.
"E un credit avantajos, cu durată de rambursare de peste 40 de ani şi o perioadă de graţie de 10 ani. şi în felul acesta România îşi poate îmbunătăţi capabilităţile militare în anii următori fără să punem presiune pe bugetul naţional", a subliniat Bolojan.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în martie un plan ReArm Europe, care ar putea mobiliza aproape 800 de miliarde de euro pentru o Europă mai sigură.
Al treilea element discutat în CSAT pe acest palier presupune realizarea acestor investiţii prin comenzi către industria de apărare din România (publică şi privată).
Legile apărării
Ilie Bolojan a anunțat că Legea apărării naționale, parte dintr-un pachet de patru acte normative necesare pentru actualizarea completă a legislației din domeniu, a fost avizată și urmează să intre în dezbaterea Parlamentului.
„Al doilea subiect a fost Legea apărării naționale, proiect care face parte din cele patru legi care au mai rămas de aprobat, pentru a avea toată legislația adusă la zi”, a declarat Bolojan.
Potrivit acestuia, două dintre cele patru legi au fost deja votate de Parlament și vor fi promulgate în cursul lunii mai. „Avizarea acestei legi permite introducerea ei în Parlament și sper ca până la finalul lunii mai legea să fie aprobată”, a adăugat el.
Cea de-a patra lege este încă în analiză la Guvern și urmează să intre în avizare la Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), tot până la finalul lunii mai.
Președintele a explicat că noua legislație va crea baza legală pentru ca armata României să poată să își desfășoare pregătirile și manevrele militare integrat cu aliații, în special pe timp de pace, pentru a se pregăti pentru eventuale situații grave.
„În luna iunie toate cele patru legi vor fi promulgate și întreg pachetul de legi, care, așa cum am spus, aduce la zi toată legislația în domeniul armatei României", a concluzionat Ilie Bolojan.
Mobilitatea militară - plan cu mari lucrări de infrastructură
Totodată, Bolojan a menționat că un alt punct discutat a fost actualizarea planului național privind mobilitatea militară.
„Acesta este un plan care cuprinde principalele proiecte care asigură atât mobilitatea civilă pe lucrări importante de infrastructură, dar și mobilitatea militară. A fost adus la zi cu proiectele care au fost pregătite în ultimii ani și cu proiectele care urmează să fie dezvoltate în anii următori, în așa fel încât mobilitatea militară în această regiune sud-est-europeană să fie asigurată în anii următori”, spune Bolojan.
Un nou coridor strategic, pe direcția nord-sud, a fost inclus în acest plan, iar proiectul noului pod peste Dunăre, aflat în faza de proiectare, reprezintă un element esențial al acestuia.
Finalizarea hidrocentralelor - proiect de siguranță națională
În ceea ce privește siguranța energetică, Bolojan a precizat că s-a discutat și despre acordul de principiu pentru ca finalizarea lucrărilor la hidrocentralele neterminate din România să fie considerată un proiect de siguranță națională.
„Încă dinainte de 1989, avem în lucru hidrocentrale realizate în proporții de la 60 la 90%, încă nefinalizate, din cauza birocrației și a unor procese aflate pe rol. Puterea instalată a acestor hidrocentrale înseamnă creșterea cu 10% a întregii puteri instalate în hidrocentralele din România, vorbim de un plus de energie ieftină, curată, constantă și sigură, ce ar permite creșterea producției de energie în România”, a punctat el.
În 2-3 ani, cele 10 hidrocentrale aflate în lucru ar urma să intre în funcțiune.
Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de președintele interimar Ilie Bolojan, s-a încheiat, miercuri, după aproape o oră și jumătate de discuții.
La ședința CSAT, care a avut loc la Palatul Cotroceni, au participat premierul Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, Radu Marinescu, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, un reprezentant al SIE, directorul interimar al SRI, Răzvan Ionescu, șeful SMAp, Gheorghiță Vlad, secretarul CSAT, Mihai Șomordolea, consilierul prezidențial Cristian Diaconescu, potrivit imaginilor transmise de Administrația Prezidențială.
Ultima ședință a CSAT a avut loc pe 28 martie, condusă tot de președintele interimar Ilie Bolojan.