Bill Gates își va dona aproape toată averea pentru că nu vrea să moară bogat și îl atacă pe Elon Musk

Bill Gates își va dona aproape toată averea pentru că nu vrea să moară bogat și îl atacă pe Elon Musk
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Bill Gates s-a angajat joi să-şi doneze aproape întreaga avere personală în următoarele două decenii şi a declarat că cei mai săraci din lume vor primi aproximativ 200 de miliarde de dolari prin intermediul fundaţiei sale, într-un moment în care guvernele din întreaga lume reduc ajutoarele internaţionale.

Gates a declarat că îşi accelerează planurile de a renunţa la averea sa şi de a închide Fundaţia Gates la 31 decembrie 2045. „Oamenii vor spune o mulţime de lucruri despre mine când voi muri, dar sunt hotărât că „a murit bogat” nu va fi unul dintre ele„, a scris miliardarul în vârstă de 69 de ani, cofondator al Microsoft şi filantrop, într-o postare pe site-ul său, relatează Reuters.

"Sunt prea multe probleme urgente de rezolvat pentru ca eu să reţin resurse care ar putea fi folosite pentru a ajuta oamenii", a adăugat el.

Atac la Elon Musk

De asemenea, miliardarul l-a atacat pe Elon Musk, cel mai bogat om din lume şi o figură-cheie în administraţia preşedintelui Donald Trump, acuzându-l că "ucide cei mai săraci copii din lume" prin reducerile uriaşe ale bugetului pentru ajutor extern al Statelor Unite.

"Imaginea celui mai bogat om din lume ucigând cei mai săraci copii din lume nu este una frumoasă", a declarat Gates pentru Financial Times.

Departamentul pentru eficienţă guvernamentală (DOGE), condus de Elon Musk, a dus la decimarea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), care a furnizat anterior miliarde de dolari în finanţări pentru orice, de la vaccinuri pentru copii la asistenţă alimentară de urgenţă.

Gates şi Musk au fost cândva pe aceeaşi lungime de undă cu privire la rolul celor bogaţi în oferirea de bani pentru cei neajutoraţi, dar de atunci au intrat în conflict de mai multe ori.

O "săgeată" către administrația Trump

Într-o mustrare implicită la adresa reducerii ajutorului extern de către administraţia Trump, Gates a spus că vrea să ajute să nu mai moară nou-născuţi, copii şi mame din cauze ce pot fi prevenite, vrea să pună capăt unor boli precum poliomielita, malaria şi rujeola şi vrea să contribuie la reducerea sărăciei.

"Nu este clar dacă cele mai bogate ţări ale lumii vor continua să ia apărarea celor mai săraci oameni ai săi", a spus Gates, menţionând reducerile din partea principalilor donatori, inclusiv Marea Britanie şi Franţa, alături de Statele Unite, cel mai mare donator din lume.

Gates a subliniat însă că, în ciuda buzunarelor adânci ale fundaţiei sale, progresul nu ar fi posibil fără sprijinul guvernului. El a lăudat răspunsul la reducerile de ajutoare din Africa, unde unele guverne au realocat bugete, dar a spus că, de exemplu, poliomielita nu va fi eradicată fără finanţarea din partea SUA.

Gates a făcut anunţul cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a fundaţiei. El a înfiinţat organizaţia împreună cu soţia sa de atunci, Melinda French Gates, în 2000, iar ulterior li s-a alăturat şi investitorul Warren Buffett. "Am parcurs un drum lung de când eram doar un copil care începea o companie de software cu prietenul meu din gimnaziu", a spus Gates.

99% din averea lui Bill Gates va fi donată

De la înfiinţare, fundaţia Gates a donat 100 de miliarde de dolari, contribuind la salvarea a milioane de vieţi şi susţinând iniţiative precum grupul pentru vaccinuri Gavi şi Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei.

Gates a precizat că fundaţia se va închide după ce va cheltui aproximativ 99% din averea sa personală.

Fondatorii ei estimau iniţial că fundaţia să va încheie în deceniile de după moartea lor.

Bill Gates, a cărui avere este evaluată astăzi la aproximativ 108 miliarde de dolari, se aşteaptă ca fundaţia să cheltuiască aproximativ 200 de miliarde de dolari până în 2045, cifra finală depinzând de pieţe şi inflaţie.

Fundaţia este deja un actor important în domeniul sănătăţii globale, cu un buget anual care va ajunge la 9 miliarde de dolari până în 2026.

Fundaţia a fost criticată pentru puterea şi influenţa excesive pe care le are în domeniu, fără a avea responsabilitatea necesară, inclusiv la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Gates însuşi a fost, de asemenea, subiect al teoriilor conspiraţiei, în special în timpul pandemiei de COVID-19.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇