Avioane de luptă ale Rusiei au fost interceptate în spaţiul aerian al României

Avioane de luptă ale Rusiei au fost interceptate în spaţiul aerian al României
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai multe avioane de luptă ale Rusiei au fost interceptate în spaţiul aerian al României de către aeronave militare britanice.

Avioane de luptă Typhoon ale forțelor aeriene britanice, care conduc în prezent misiunea de poliție aeriană a NATO din România, au fost ridicate de la sol şi trimise să intercepteze mai multe aeronave ruseşti de tip SU-24 și SU-30, care nu au respectat spaţiul aerian al Alianţei, informează NATO.

Incidentul a avut loc marţi, pe 22 iunie, cu o zi înainte ca ruşii să hărţuiască un distrugător britanic în apropiere de Crimeea.

ADVERTISING

Avioanele Rusiei intraseră fără aprobare în zona de informare a zborului, care este o parte a spațiului aerian internațional controlat de România. Aeronavele Moscovei nu depuseseră anterior planuri de zbor și nici nu contactaseră controlorii de trafic aerian.

Ruşii au părăsit spaţiul de zbor românesc înainte ca avioanele britanicilor să intre în raza lor vizuală.

"Sunt mândru de munca pe care o fac piloții noștri, șoferii, tehnicienii, personalul de informații și alți membri ai personalului pentru a asigura securitatea spațiului aerian NATO din regiunea Mării Negre. Prima interceptare de succes de astăzi demonstrează că suntem pe deplin integrați în sistemul NATO de poliție aeriană de la baza noastră de operare de aici, în România", a declarat comandantul Stephen Lamping, al detașamentului RAF Typhoon cu sediul în România.

ADVERTISING

"Aceasta a fost o operațiune de rutină în care RAF are o mare experiență și nu a fost diferită de ceea ce fac alte avioane NATO în alte zone în mod regulat", a adăugat el.

De la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în anul 2014, Marea Neagră a devenit un loc de mari tensiuni militare, uneori, acestea ajungând până la confruntare.

Incidentul din 23 iunie, când distrugătorul britanic HMS Defender a fost somat “să părăsească apele teritoriale” ale Rusiei, nu a fost decât preludiul unei veri ce se anunță tensionată. În 28 iunie începe, în Marea Neagră, un important exercițiu militar la care participă 32 de state. Organizatorii sunt Ucraina și SUA. În acest an, la exercițiu, a fost anunțată cea mai mare participare.

ADVERTISING

Citeşte şi analiza lui Emilian Isailă: Un incident din Marea Neagră îl înfurie pe Putin, dar arată și dorința NATO de a-și consolida poziția în zonă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇