Pe lângă criza politică cu care se confruntă România în aceste momente, principala criză este cea a paturilor de Terapie Intensivă, atât de necesare pacienților COVID-19 care dezvoltă forme grave, dar și celor care au alte afecțiuni.
Despre situația paturilor ATI din țară a dat, vineri, detalii Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății căruia premierul Florin Cîțu i-a delegat atribuțiile de ministru interimar, după remanierea lui Vlad Voiculescu.
Baciu spune că în următoarea perioadă vor fi operaționalizate 73 de paturi de Terapie Intensivă. Din acestea deja au fost operaționalizate 12, cele mai multe la Constanța.
”Au fost identificate și operaționalizate, până astăzi, 12 paturi suplimentare de ATI. 9 la Constanța, unul în Bolintin-Vale și două în București. Alte patru paturi de terapie intermediară vor primi aviz astăzi la Spitalul Cantacuzino, iar pentru perioada următoare au fost identificate 73 de paturi ATI, care vor fi operaționalizate împreună cu alte 14 paturi de terapie intermediară”, a declarat Baciu, vineri după-amiază.
”Pe de altă parte, la Matei Balș vor suplimenta numărul de paturi ATI cu 20. Au pregătit un fel de centru de evaluare a pacienților pentru a degreva activitățile din UPU (Unitate de Primiri Urgențe). A fost nevoie și de 2 medici radiologi, care să diagnosticheze. Ei au fost transferați de la Spitalul Colentina.
La Spitalul Bagdasar-Arseni va fi operaționalizată în 2 săptămâni o UPU foarte modernă. Vorbim de 27 de paturi de primiri urgențe”, a completat el.
Totodată, Baciu s-a referit și la resursa umană, o parte la fel de importantă în criza medicală în care ne aflăm.
”Am semnat 16 certificate pentru medici care au primit titlul de medic specialist, dintre care un medic de Terapie Intensivă din București”, a adăugat el.
Întrebat dacă va fi atinsă ținta promisă de premierul Florin Cîțu, de 1.600 de paturi ATI, Baciu a răspuns afirmativ.