Armata israeliană a anunţat că soldaţii săi au intrat în Gaza, apoi s-a sucit. Americanii susţin Israelul şi refuză o reuniune de urgenţă la ONU

Armata israeliană a anunţat că soldaţii săi au intrat în Gaza, apoi s-a sucit. Americanii susţin Israelul şi refuză o reuniune de urgenţă la ONU

După ce a anunţat joi noapte că soldaţii săi au intrat terestru în Fâşia Gaza, armata israeliană a dat înapoi vineri, invocând o „problemă de comunicare internă”.

Informaţiile contradictorii vin într-un moment în care bilanţul loviturilor Israelului în acest teritoriu palestinian a depăşit pragul de 100 de morţi, comentează AFP.

„Aviaţia israeliană şi trupele terestre efectuează un atac în Gaza”, a scris iniţial Armata într-un scurt mesaj.

Întrebat de AFP, purtătorul de cuvânt al Armatei, Jonathan Conricus, a confirmat că soldaţii au pătruns în Fâşia Gaza controlată de islamiştii din Hamas, fără a specifica numărul, nici durata şi nici întinderea operaţiunii.

Deocamdată, nu este vorba de o invazie, dar militari israelieni au pătruns în Fâşia Gaza, pentru misiuni punctuale, în cadrul operaţiunilor antiteroriste, în eforturile de a opri atacurile cu rachetă spre teritoriul israelian, au declarat surse citate de publicaţiile Haaretz şi Times of Israel. Ar fi fost prima dată de la izbucnirea confruntărilor dintre Israel şi grupuri islamiste palestiniene când militari israelieni pătrund în Fâşia Gaza.

Însă, la două ore după primul anunţ, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a emis o "clarificare" pentru a spune că "în prezent nu există trupe în Fâşia Gaza".

Întrebat din nou, purtătorul de cuvânt al Armatei a explicat mesajele contradictorii printr-o "problemă de comunicare internă" şi a susţinut că trupele bombardează Gaza, dar din afara teritoriului său.

ADVERTISING

Mişcarea Hamas a avertizat armata israeliană să evite incursiunile terestre. "Orice incursiune terestră, indiferent în ce zonă a Fâşiei Gaza, va conduce la creşterea numărului morţilor şi prizonierilor în rândurile inamicului", a transmis organizaţia islamistă, conform postului France24.

Bombardamentele continuă

La scurt timp după miezul nopţii, grupuri armate palestiniene din Fâşia Gaza au lansat un nou val de rachete spre sudul Israelului, limitrof enclavei palestiniene.

Armata a deplasat tancuri şi autovehicule blindate de-a lungul teritoriului palestinian, de unde trupele israeliene s-au retras unilateral în 2005. Iar Ministerul Apărării a dat undă verde Armatei pentru a mobiliza, la nevoie, mii de rezervişti.

Israel-Palestine conflict
Soldații israelieni lucrează la o baterie de artilerie la granița cu Gaza. Foto: Hepta.ro

Ultima operaţiune militară israeliană în Fâşia Gaza, un teritoriu de două milioane de locuitori supuşi unei blocade israeliene de mai bine de 10 ani, datează din 2014.

Războiul dintre Israel şi Hamas a durat atunci 50 de zile şi a făcut cel puţin 2.251 de morţi de partea palestiniană, majoritatea civili, şi 74 de partea israeliană, aproape toţi soldaţi.

ADVERTISING

Netanyahu: Hamas va plăti un preţ greu

În timpul nopţii, aviaţia israeliană şi-a continuat bombardamentele asupra adăposturilor Hamas, în timp ce sute de locuitori palestinieni au fost nevoiţi să-şi părăsească în grabă casele pentru a fugi de lovituri, potrivit martorilor şi corespondenţilor AFP aflaţi la faţa locului.

Până în prezent, au fost atacate aproximativ 750 de poziţii islamiste din Fâşia Gaza. Locuitorii comunităţilor israeliene situate în apropierea frontierei cu Fâşia Gaza au fost îndemnaţi să rămână în case.

Premierul în funcţie al Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat, în cursul nopţii de joi spre vineri, că organizaţia islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, "va plăti un preţ greu".

"Vom continua să facem ceea ce facem cu intensitate mare. Nu suntem spre final, operaţiunea va continua cât va fi necesar", a afirmat Benjamin Netanyahu.

ADVERTISING

De la începutul acestui nou ciclu de violenţe, luni, 103 palestinieni, printre care 27 de copii, au fost ucişi în Fâşia Gaza şi 580 răniţi, potrivit unui ultim bilanţ al ministerului local al Sănătăţii.

În Israel, şapte persoane, printre care un copil de şase ani şi un soldat, au fost ucişi, mai scrie AFP.

Americanii nu vor o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Statele Unite s-au opus organizării, vineri, a unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la noul focar de violenţe între israelieni şi palestinieni, au indicat surse diplomatice citate de AFP.

"Mâine nu va avea loc o reuniune a Consiliului de Securitate", a declarat joi un purtător de cuvânt chinez, a cărui ţară prezidează în prezent această instanţă.

''Statele Unite nu sunt de acord cu o reuniune, mâine, prin videoconferinţă'', a exlicat un diplomat. Potrivit unei alte surse diplomatice, Washingtonul nu ar dori ca o astfel de reuniune să aibă loc până marţi.

Organizarea acestor reuniuni prin videoconferinţă necesită un consens între cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate. Americanii susţin poziţia aliatului lor israelian care refuză o implicare a ONU, notează AFP.

Putin susţine eforturi pentru pace

În schimb, preşedintele rus Vladimir Putin şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au lansat joi un apel către israelieni şi palestinieni să pună capăt confruntărilor sângeroase în curs de desfăşurare, a declarat Kremlinul.

"În lumina escaladării conflictului israeliano-palestinian, constatăm că obiectivul principal este încetarea violenţelor de ambele părţi şi securitatea populaţiei civile", a menţionat într-un comunicat preşedinţia rusă, în finalul unei întâlniri prin videoconferinţă între Putin şi Guterres.

Cu ocazia discuţiei, Putin şi Guterres şi-au reiterat sprijinul pentru soluţia cu două state a conflictului israeliano-palestinian în baza rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Guterres, care se află într-o vizită în Rusia, s-a întâlnit în urmă cu o zi cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov. Acesta din urmă a chemat la convocarea unei reuniuni de urgenţă a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, un grup de mediatori ce reuneşte Rusia, SUA, ONU şi Uniunea Europeană.

"Contăm pe secretarul general în calitate de coordonator al Cvartetului în încercarea de a organiza o astfel de reuniune cât mai rapid posibil", a adăugat Lavrov.

Putin invitase deja la o dezescaladare în cadrul unei convorbiri telefonice, miercuri, cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan care, clar mai agresiv, a cerut ca Israelului să i se dea o lecţie.

Rusia întreţine relaţii amiabile deopotrivă cu premierul Benjamin Netanyahu, cu liderii palestinieni şi cu preşedintele turc Erdogan.

Citeşte şi:



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇