O explozie puternică s-a auzit duminică în capitala Turciei, în apropierea Parlamentului din Ankara, care urma să deschidă o nouă sesiune de lucru. Autoritățile au anunțat că este vorba de o tentativă de atac cu bombă asupra Ministerului de Interne, fiind identificați doi teroriști. Unul dintre aceștia s-a detonat, cel de al doilea a fost împușcat de poliție.
UPDATE: Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat în Turcia ca fiind un grup terorist și-a revendicat responsabilitatea pentru atac. În replică, Turcia anunţă că a organizat o serie de atacuri aeriene asupra rebelilor kurzi din nordul Irakului. Guvernul a precizat că 20 de ţinte au fost distruse şi mulţi militanţi ai grupului rebel PKK, interzis, au fost „neutralizaţi”.
Presa turcă, citată de AFP, scrie că schimburi de focuri au fost auzite în cartierul în care se află Parlamentul şi numeroase ministere.
Numeroase vehicule de poliţie şi ambulanţe au fost desfăşurate în sector.
Ministrul turc de Interne Ali Yerlikaya a denunţat într-o postare pe X un ”atentat terorist”.
”Către ora locală 9:20 (şi ora României - n.r.), doi terorişti, care s-au prezentat cu un vehicul utilitar uşor în faţa poţii de la intrarea Direcţiei Generale a Securităţii Ministerului nostru de Interne, au comis un atentat cu bombă”, anunţă el.
Ministrul precizează că unul dintre atacatori ”s-a detonat”, iar ”celălalt terorist a fost neutralizat”. Doi polițiști au fost răniți, în urma exploziei.
Parchetul general din Ankara a anunţat deschiderea unei anchete şi a interzis accesul în sectorul în care a avut loc atentatul, care nu a fost revendicat pentru moment, în cartierul în care se află sediile Parlamentul şi unor ministere, complet izolat, relatează AFP.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, nu și-a anulat discursul pe care urma să îl susțină cu ocazia deschiderii noului an parlamentar, duminică, la ora 14:00.
În această sesiune, Parlamentul urmează să valideze aderarea Suediei la NATO. Începând din mai 2022, Turcia face această ţară scandinavă să aştepte, reproşându-i clemenţa de care dă dovadă faţă de ”terorişti” şi mişcări kurde.
Preşedintele Recep Tayyip Erdogan îşi menţine o poziţie ambiguă, subliniind că Parlamentul este suveran şi că numai acesta poate să decidă să ridice acest veto.
Ankara a fost teatrul a foarte multe atrentate violente în anii 2015-2016, revendicate de către separatişti kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau jihadişti din cadrul Statului Islamic (SI).
La ultimul dintre aceste atentate, în martie 2016, detonarea unei maşini-capcană a ucis, în cartierul central Kilizay, 38 de oameni şi a rănit alţi 125. Acest atac a fost atribuit TAK, o grupare radicală apropiată PKK.
În octombrie 2015, un atentat în faţa Gării Centrale din Ankara, atribuit SI, s-a soldat cu 109 morţi.
Ultimul atentat pe teritoriul turc, la 13 noiembrie 2022, pe o arteră comercială, la Istanbul, soldat cu şase morţi şi 81 de răniţi, nu a fost revendicat, dar a fost atribuit de către autorităţi PKK.