Alt război? Reuniune de urgență la ONU și exerciții militare americane, după ce Venezuela a decis că vrea să fie mai mare

Alt război? Reuniune de urgență la ONU și exerciții militare americane, după ce Venezuela a decis că vrea să fie mai mare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un nou război stă să izbucnească. De data asta, în America de Sud.

De peste un secol, aici există o dispută teritorială asupra regiunii Essequibo, bogată în petrol, care este administrată oficial de Guyana, dar revendicată și de Venezuela. Aceasta din urmă vrea acum să aducă regiunea sub suveranitatea sa.

În consecinţă, Statele Unite au anunțat, joi, exerciții militare comune de zbor în Guyana, iar Consiliul de Securitate al ONU a decis să convoace o întâlnire urgentă pe această temă, scrie France24.

ADVERTISING

”În colaborare cu Forţele Apărării din Guyana (GDF), Comandamentul de Sud al Statelor Unite (USSOUTHCOM) va efectua operaţiuni aeriene în Guyana la 7 decembrie”, anunţă ambasada americană, care vorbeşte despre un exerciţiu ”de rutină”.

Un elicopter dispărut

Încă de ieri un elicopter militar din Guyana a fost dat dispărut în zona de frontieră cu Venezuela.

”Aeronava se afla în drum către frontiera noastră (...). Am pierdut contactul”, a anunţat şeful Statului Major, Omar Khan, citat de DW.

Elicopterul a dispărut într-o zonă situată la 45 de kilometri de frontieră, în Essequibo, pe condiţii meteo nefavorabile.

ADVERTISING

Brazilia: Nu vrem război în America de Sud

În acest context tensionat, preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva spune: ”noi nu vrem război în America de Sud”.

”N-avem nevoie de un conflict. Trebuie să construim pacea”, a subliniat Lula, la un summit la Rio de Janeiro cu şefi de stat din ţările care fac parte din blocul latino-american MERCOSUR.

Venezuela revendică de zeci de ani regiunea Essequibo, denumită şi Guayana Esequiba, un teritoriu cu o suprafaţă de 160.000 kmp, care reprezintă peste două treimi din Guyana şi în care locuiesc 125.000 de persoane, adică o cincime din populaţie.

ADVERTISING

Caracasul susține că regiunea aparține Venezuelei cel puțin din 1777, când țara era sub stăpânire spaniolă, care a început în 1522 și s-a încheiat în 1811. Georgetown spune însă că granița corectă a fost definită de arbitraj internațional în 1899.

Mai ales din 2015, când ExxonMobil a găsit aici mult petrol, Venezuela a insistat că este teritoriul său.

Guyana poate să devină un El Dorado al aurului negru, cu cele mai mari rezerve din lume pe cap de locuitor, mai ales graţie recentelor descoperiri din Esequibo.

Un litigiu se judecă în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga cu privire la locul în care ar trebui să se afle granițele regiunii.

Referendum de anexare

În cadrul unui referendum controversat de duminică, oamenii din Venezuela au susținut pretențiile președintelui Nicolas Maduro de suveranitate asupra regiunii Essequibo. Marți, Maduro a spus că va aproba licențe de operare pentru explorare și exploatare în regiune.

Miercuri, Venezuela a acuzat statul vecin şi pe preşedintele Guyanei, Irfaan Ali, că a dat ”într-un mod iresponsabil undă verde” instalării unor baze militare americane în Essequibo.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că secretarul Antony Blinken a reafirmat sprijinul neclintit al Washingtonului pentru suveranitatea Guyanei.

Potrivit programului oficial, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri pentru a discuta despre tensiunile crescânde de la granița dintre Guyana și Venezuela, în urma unei solicitări “urgente” din partea Guyanei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇