În Slovacia au loc sâmbătă alegeri parlamentare, care au o miză externă importantă: continuarea sau nu a sprijinului pentru Ucraina.
Votarea a început la ora locală 7 (05.00 GMT) şi se vor închide la orele 22 (20.00 GMT), iar la scurt timp după aceea se vor publica cifrele primelor sondaje la ieşirea de la urne.
Rezultatul va fi probabil strâns, însă cu siguranţă foarte important pentru politica externă a ţării, în special în ceea ce priveşte susţinerea pentru Ucraina, precizează AFP, preluată de Agerpres.
Slovacia are circa 5,4 milioane de locuitori, este membră a Uniunii Europene şi a NATO.
În sondajele preelectorale, cel mai bine este plasat partidul SMER, social-democrat, al fostului premier Robert Fico (foto articol). Acesta a promis că, dacă va câştiga alegerile, nu va mai livra Ucrainei arme şi muniţii.
„Suntem o țară pașnică. Nu vom trimite niciun cartuș în Ucraina", a declarat Fico în timpul campaniei electorale, citat de Reuters.
Mai mult, Fico le-a promis alegătorilor că va face presiuni ca Ucraina și Rusia să revină la masa negocierilor. Acesta se opune aderării Ucrainei la NATO și nu este de acord nici cu sancțiunile impuse Moscovei.
CNN notează că, de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, Slovacia a fost unul dintre cei mai fideli aliați ai Kievului și principal furnizor de armament. Cele două țări au graniță comună, Slovacia a fost prima țară care a trimis apărare aeriană în Ucraina și a primit zeci de mii de refugiați.
Dar toate acestea s-ar putea schimba dacă Fico ajunge la putere. Fostul prim-ministru nu face un secret din simpatiile sale față de Kremlin și a susținut că „naziștii și fasciștii ucraineni" l-au provocat pe președintele rus Vladimir Putin să lanseze invazia.
Analistul politic Grigorij Mesežnikov, președintele Institutului de Afaceri Publice, un think tank slovac, a declarat că, la fel ca mulți simpatizanți ai Rusiei, Fico își prezintă susținerea pentru Moscova ca o inițiativă de „pace".
„El și aliații săi susțin că nu ar trebui să trimitem arme în Ucraina pentru că va prelungi războiul. Ei spun: 'va fi pace dacă încetăm să trimitem arme în Ucraina', pentru că dacă nu o facem, conflictul va lua sfârșit mai devreme. Deci, în esență, ei nu sunt pentru pace, ci pentru Rusia", a declarat analistul pentru CNN.
Prim-ministru al Slovaciei peste 10 ani, Fico a fost forțat să demisioneze în martie 2018, după săptămâni de proteste din cauza asasinării jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale. Jurnalistul asasinat lucra la un reportaj despre corupția în rândul elitei țării, cu ramificații până la premier.
Pentru slovaci sunt însă importante în primul rând problemele interne: inflaţia de 10%, cea mai înaltă din UE, şi finanţarea sistemului de sănătate.