Afaceri murdare cu mașini „ca noi”: Cum au ajuns pe șoselele din România rable de la „Dezmembrări” din SUA

Afaceri murdare cu mașini „ca noi”: Cum au ajuns pe șoselele din România rable de la „Dezmembrări” din SUA
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O amplă acțiune coordonată de Parchetul European (EPPO), cu sprijinul Europol și Eurojust, a dus la destructurarea unei rețele criminale transfrontaliere care importa ilegal în Europa mașini grav avariate din Statele Unite.

Peste 1.000 de polițiști, vameși și inspectori fiscali au efectuat aproximativ 200 de percheziții în zece țări, printre care România, Germania, Lituania și Spania.

În urma operațiunii, zece persoane au fost arestate, inclusiv liderul rețelei, un cetățean lituanian, iar alți 18 suspecți, toți de naționalitate lituaniană, au fost aduși la audieri.

Ancheta a scos la iveală o schemă de fraudă fiscală cu un prejudiciu estimat la peste 31 de milioane de euro, generat prin neplata TVA și a taxelor vamale.

Potrivit Europol, rețeaua importa mașini grav avariate din SUA - destinate, în mod normal, dezmembrării - pe care le repara superficial în ateliere din Lituania. Ulterior, aceste vehicule erau vândute în Germania și alte state europene ca fiind „neaccidentate” sau „complet reparate”. Mai mult, pentru a reduce costurile de import, membrii rețelei falsificau facturi și declarau valori mult mai mici decât cele reale.

Vehiculele erau introduse în Uniunea Europeană prin porturi precum Anvers (Belgia), Bremerhaven (Germania), Klaipėda (Lituania) și Rotterdam (Olanda), iar unele dintre ele au ajuns și în România. Mașinile erau apoi distribuite către dealeri auto conectați la rețea, care aplicau ilegal regimul de taxare în marjă, menit în mod normal pentru bunuri second-hand cumpărate de la persoane fizice, nu din afara UE.

Ancheta - denumită operațiunea „Nimmersatt” („Insatiabil”) - s-a extins din SUA până în Rusia și Canada și a implicat autorități din aproape 20 de state. Rețeaua folosea companii-fantomă pentru a ascunde proveniența vehiculelor și a spăla veniturile generate din fraudă.

În prezent, au fost blocate conturi bancare și au fost confiscate 116 vehicule (evaluare estimată la 2,3 milioane euro), precum și bunuri de lux și numerar în valoare de 500.000 de euro.

Operațiunea face parte dintr-o acțiune EMPACT de combatere a fraudelor transfrontaliere, condusă de Lituania, cu suportul Europol încă din faza incipientă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇