Consiliul JAI a aprobat un important regulament privind migraţia, mai precis privind gestionarea situaţiilor de criză, a anunțat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, care a participat la reuniunea Consiliului.
”Acest regulament face parte dintr-un „pachet” de 5 regulamente privind migraţia, care vor constitui noul cadru legislativ al UE privind migraţia, cadru legislativ aflat în negocieri de nu mai puţin de 8 ani la nivelul instituţiilor europene”, a declarat Predoiou, citat într-un comunicat de presă transmis, vineri, de Ministerul de Interne.
Predoiu a precizat că celelalte patru regulamente sunt în dialog la nivelul Parlamentului European.
”Recent, Parlamentul European a blocat discuţiile pe celelalte patru regulamente, condiţionând adoptarea lor de deblocarea la nivelul Consiliului JAI a discuţiilor pe cel de-al cincilea, regulamentul de criză agreat ieri, astfel încât Parlamentul să dezbată şi să adopte împreună toate cele 5 regulamente interconectate privind migraţia.
De aceea, discuţia de ieri a Consiliului JAI a fost importantă, pentru că a deblocat practic întregul proces la nivelul Parlamentului European. Foaia de Parcurs privind adoptarea noului cadru legislativ la nivelul UE privind migraţia prevede aprobarea tuturor regulamentelor cel târziu în luna februarie a anului 2024”, a mai transmis ministrul de Interne.
Potrivit acestuia, ”migraţia ilegală a devenit o provocare şi un test pentru întreaga Uniune Europeană”.
”România şi-a demonstrat eficienţa în protecţia frontierelor şi politica de azil şi migraţie şi este gata să pună la dispoziţie expertiza sa, de exemplu pe cea privind procedurile de azil şi returnare, domeniu în care a fost deja solicitată în acest sens de un important stat membru al UE”, a mai declarat Predoiu.
Acesta s-a referit şi la combatera traficului şi consumului de droguri.
”Noi am început şi vom intensifica acasă lupta cu drogurile pe toate palierele până când vom pune sub control şi vom reduce drastic fenomenul sub toate aspectele – producţie, trafic, consum. Dar, în acelaşi timp, vom fi foarte activi în cooperarea cu statele membre ale UE şi nu numai, prin schimb de informaţii privind producătorii şi traficanţii de droguri, şi prin operaţiuni poliţieneşti transfrontaliere, care vor sprijini combaterea şi la noi în ţară”, a mai afirmat ministrul.