48 de ore! Atât mai au la dispoziţie liderii UK şi UE pentru a ajunge la un acord care ar evita un Brexit dur

48 de ore! Atât mai au la dispoziţie liderii UK şi UE pentru a ajunge la un acord care ar evita un Brexit dur

Liderii Marii Britanii şi ai Uniunii Europene nu au reuşit, luni, să elimine diferenţele de opinie pentru un acord post-Brexit şi mai au la dispoziţie 48 de ore pentru a evita o separare dezordonată la sfârşitul acestei luni.

Oficiali ai UE au spus că negocierile de la Bruxelles mai degrabă au regresat decât să fi avansat, înainte de o discuţie telefonică de 90 de minute între premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, luni seara, transmite Reuters.

Johnson va merge la Bruxelles pentru a discuta din nou cu von der Leyen.

ADVERTISING

Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, a declarat că mai este timp până miercuri pentru a preveni un scenariu ”fără acord” atunci când Marea Britanie va părăsi definitiv UE pe 31 decembrie, care i-ar afecta puternic economia şi ar agrava impactul pandemiei de Covid-19.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au convenit să intensifice planurile de urgenţă pentru efectele lipsei unui acord asupra economiilor lor, atunci când se vor întruni la un summit, joi şi vineri, de aici şi termenul limită de miercuri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Condiţiile pentru un acord nu există din cauza diferenţelor de opinie rămase în ceea ce priveşte problemele critice", au spus von der Leyen şi Johnson într-un comunicat comun, după discuţia avută, care a urmat unei conversaţii de sâmbătă.

”Am cerut negociatorilor noştri să pregătească o evaluare a diferendurilor rămase, care vor fi discutate personal în zilele următoare”, au spus ei.

Pauză în negocierile dintre UE și Regatul Unit privind relațiile post-Brexit. Ce blochează încheierea unui acord

Lipsa unui acord ar fi catastrofală pentru Londra

Lira sterlină s-a prăbuşit din cauza îngrijorării că nu va exista un acord care să acopere comerţul anual în valoare de aproape 1.000 de miliarde de dolari.

ADVERTISING

Marea Britanie, care a aderat la UE în 1973, a părăsit oficial blocul la 31 ianuarie, dar se află într-o perioadă de tranziţie, în care normele privind comerţul, călătoriile şi afacerile au rămas neschimbate.

De săptămâni întregi, cele două părţi nu se înţeleg cu privire la drepturile de pescuit în apele britanice, asigurarea unei concurenţe loiale pentru companii şi modalităţile de soluţionare a conflictelor viitoare.

Lipsa unui acord ar bloca graniţele, ar perturba pieţele financiare şi lanţurile de aprovizionare din întreaga Europă şi nu numai, în timp ce lumea încearcă să facă faţă costului economic al pandemiei de Covid-19.

Cu doar câteva zile rămase pentru încheierea unui acord, diplomaţii UE au spus că este un moment decisiv atât pentru Regatul Unit, cât şi pentru cel mai mare bloc comercial din lume.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇