Școlile au început online în Giurgiu pentru că primăria nu mai are bani de căldură

Școlile au început online în Giurgiu pentru că primăria nu mai are bani de căldură
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Toate școlile din Giurgiu funcționează la început de an în sistem online, pentru că primăria nu are bani de căldură.

Primarul Adrian Anghelescu anunțase de anul trecut situația, spunând că nu a primit banii pe care i-a cerut de la Guvern și, astfel, nu mai poate asigura agentul termic pentru locuințe și instituții publice.

Georgeta Stănescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu, a confirmat luni dimineață, la Antena3, că 6.344 de elevi din ciclurile gimnazial, liceal și profesional au început școala online, fiind posibil ca situația să fie rezolvată până săptămâna viitoare, când se întorc din vacanță și cei din ciclul primar.

ADVERTISING

Întrebată ce reacții au ajuns la Inspectorat de la părinți, Stănescu a răspuns că ”nu este cazul să discutăm despre asta acum”.

Ea a refuzat și să răspundă dacă se poate vorbi despre o gestionare proastă a situației: ”nu este o problemă la care să dăm noi răspunsul”.

„Firma pe care Primăria a contractat-o pentru furnizarea gazului cere plata în avans. Primăria a înştiinţat Inspectoratul Şcolar Judeţean despre imposibilitatea de a asigura agent termic, pentru că nu avem banii necesari pentru a achita în avans. Vineri a fost făcută o solicitare către Guvern, pentru acordarea unui sprijin în valoare de 12 milioane de lei, sumă care ar ajunge până la începutul lunii martie”, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei Giurgiu, Georgiana Saltelechi. 

ADVERTISING

Aceasta a precizat că primarul Adrian Anghelescu aşteaptă intervenţia prim-ministrului în sensul unei plafonări a preţului plătit de administraţiile locale la gaz natural. 

Căldură cu porția în școli din 2021

Primarul anunțase de anul trecut că școlile sunt încălzite doar câteva ore pe zi. El a explicat că s-a ajuns la această situație pentru că gazul s-a scumpit foarte mult și el nu a luat asta în calcul când a aprobat prelungirea subvenției gigacaloriei la nivelul din anii trecuți.

„Nu ştiam atunci când am prelungit prin hotărâre a Consiliului Local Municipal Giurgiu acea subvenţie de 60% la încălzire că preţul gazului va creşte de şase ori ajungând să cheltuim aproximativ un miliard opt sute de milioane de lei vechi pe zi.

ADVERTISING

Asta înseamnă o cheltuială de aproximativ cinci milioane de euro pe sezonul rece. Este catastrofal pentru primăriile care nu au agenţi economici importanţi pentru o colectare importantă de TVA. Nu se poate trece peste această iarnă decât iarăşi cu ajutor guvernamental. (...)

Îmi pare rău să o spun, mi-aş fi dorit să împărtăşim alte vremuri, dar trebuie să aprovizionăm cu ceea ce avem, vom da raţiile cu care deja bună parte din şcoli, grădiniţe, licee s-au obişnuit, dar să înţeleagă lumea că ăştia sunt banii comunităţii giurgiuvene. Ne întindem cât ne este plapuma şi cerem ajutor şi facem tot posibilul să primim acest ajutor şi să înţeleagă Guvernul României că nu se poate.

Avem nevoie mai ales la spital, nu mai vorbim de creşe sau de grădiniţe, de şcoli, fiindcă ar fi o ruşine pentru noi, ca giurgiuveni, să trimitem elevii în online din cauza lipsei banilor pentru achiziţia de gaz pentru încălzire în sistem centralizat”, spunea primarul Adrian Anghelescu la finalul anului trecut, la Realitatea Plus.

El arăta că are nevoie de 9 milioane de lei pentru gaz urgent, pentru că furnizorul nu mai livreaza fără plata în avans, iar 3 ianuarie era data până la care orașul avea gazul asigurat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇