Aproape toți elevii de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Nr. 4 din Sibiu învață online de săptămâna trecută. Din cauza suprasolicitării rețelei electrice, containerele în care învață copiii nu au mai putut fi încălzite, iar aceștia au început să vină la școală cu pături din cauza frigului. Consiliul de administrație al școlii a decis ca elevii să învețe acasă până la rezolvarea situației.
De ce învaţă copiii în containere? Din cauză că nu mai au loc în şcoală, este supraaglomerată. Şi nu e singura în această situaţie. Se învaţă în containere modulare la șase unități de învățământ din Sibiu.
Iar în aceste condiţii de "România educată", la Şcoala 4, instalația electrică a școlii nu face față încălzirii containerelor care sunt dotate cu calorifere electrice, relatează Turnul Sfatului.
Gabriela Maniu, directoarea școlii, spune că a cerut să nu fie conectate containerele la rețeaua electrică a școlii, întrucât aceasta nu va face față, fiind proiectată în 2008, când în școală erau doar aproximativ 30 de calculatoare.
"Acum avem laptop în fiecare clasă, tablă inteligentă, imprimantă, plus secretariatul și laboratorul de informatică. Este subdimensionată și de aceea am insistat să fie instalat un contor separat pentru containere, dar nu s-a ținut cont”, spune prof. Gabriela Maniu.
De la începutul toamnei, când a fost nevoie de calorifere, iar aparatele de aer condiționat au fost setate pe încălzire, siguranțele de la contorul școlii au început să cedeze, iar alimentarea cu energie se oprea de mai multe ori pe zi.
Directoarea spune că de atunci a făcut demersuri la primărie, iar cei de la primărie, la rândul lor, au contactat companiile de electricitate pentru a separa contoarele, dar până acum problema nu a fost rezolvată.
În ianuarie, elevii au fost nevoiți să-și aducă pături din cauza frigului din containere.
"A fost din ce în ce mai rău. Am ajuns ca pe vremea de dinainte de Revoluție. Copiii veneau îmbrăcați la școală ca pe pârtie, iar pe geamuri era gheață. Cum porneam caloriferele, cum săreau siguranțele. Se întâmpla și de mai multe ori într-o oră. Dincolo de disconfortul de a se tot întrerupe curentul electric, riscam și să ardem aparatura electrică din școală”, a povestit directoarea.
Săptămâna trecută s-a luat decizia ca patru din cele cinci clase de a VIII-a care învățau în containere să-și continue cursurile online. Abia atunci a acționat compania de electricitate cu care școala are contract.
„Joi, săptămâna trecută, au venit, în sfârșit, cei de la compania de electricitate pentru a face primele demersuri. Așa e la noi. Până nu ajunge cuțitul la os, nimeni nu face nimic. Acum lucrează la separarea containerelor de rețeaua electrică a școlii și sperăm ca, până la finalul săptămânii, problema să se rezolve, iar elevii să se poată întoarce la școală", a spus Gabriela Maniu.
"După ce se vor separa rețelele, containerele vor putea fi încălzite fără probleme. Sunt patru calorifere într-un container de 50 de metri pătrați. Nu au cum să nu facă față”, a mai spus ea.
Potrivit acesteia, problema va fi rezolvată, iar elevii vor reveni la școală cel mai probabil până luni, 27 ianuarie.