Începând din acest an, lucrările de la simulările naționale și cele de la examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională vor fi corectate digital.
La simularea Evaluării Naționale, care va avea loc luni, marți şi miercuri nu se schimbă nimic pentru elevi. Lucrurile vor fi diferite din momentul în care elevul termină lucrarea și o predă profesorului supraveghetor, a precizat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, la TVR INFO.
"(…) sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat din anul trecut am derulat-o în integralitate digitalizat, e adevărat că era un examen mai mic, avea de vreo cinci ori mai puțini copii decât avem acum, acesta este adevăratul test pentru noi, pentru că sunt foarte mulți oameni implicați, am achiziționat pentru asta aproape 12.000 de scanere care au fost distribuite în școli încă din vara anului trecut și, cu cât numărul de persoane este mai mare, cu atât riscul de a apărea erori este mai mare, iar asta este o bună oportunitate pentru noi, această simulare, pentru că aici ne mai permitem și să greșim. Învățăm din greșeli", a explicat secretarul de stat.
Lucrările elevilor sunt de tip broșură, capsate și nu poți să le introduci în scanerele obișnuite, astfel că a fost nevoie de unele speciale. O posibilă greșeală umană ar fi să se omită scanarea unei pagini sau să se dea la scanat două pagini deodată, a spus Sorin Ion.
La simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024 lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată. Lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, printr-un click, către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații.
"Operarea este foarte simplă, scanerul are un buton fizic și unul virtual. Scanarea se face fără secretizarea primei pagini, cu nume cu tot (…) după ce a fost scanată lucrarea fizică se introduce în plic, se sigilează, se păstrează sigilată, nu umblăm la ea. Lucrurile sunt un pic diferite la simulare versus examenul real, pentru că după simulare discutăm rezultatele și modul de rezolvare, fiecare profesor discută cu propriii elevi", a explicat secretarul de stat.
De ce apar numele la vedere
Procedura prevede că la simularea națională de la Evaluarea Națională 2024 colțul lucrării nu se închide și nu se lipește.
"Dacă am scana lucrarea sigilată, nu am mai ști niciodată a cui este, or platforma creează o clonă a lucrării care elimină prima pagină, prima pagina nu conține nicio informație în afara numelui și a școlii de proveniență. Clona secretizată se duce la profesorul evaluator, clona pereche rămâne în platformă pentru ca la final să identificăm a cui este fiecare lucrare, lucru pe care nu îl face un operator, ci îl face platforma", a precizat Sorin Ion.
Comunicarea rezultatelor se va face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor.
Simularea are ca scop familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real, dar şi îmbunătățirea rezultatelor obţinute de elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale.
Rezultatele obţinute la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vara acestui an.
Cum se desfășoară simularea
Probele de la simularea națională încep la ora 9:00, când în fiecare sală se deschid plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat. Conform procedurii, accesul elevilor în săli e permis până la ora 08:30.
Elevii se aşează câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe unitatea de învățământ, conform listelor afişate. Fiecare elev primeşte o broșură tipizată, pe care îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate şi completează lizibil celelalte date. Colţul primei pagini a broșurii este completat și verificat de asistenţii din săli, după care semnează și aceștia.
Elevii primesc atâtea ciorne marcate cu ştampila şcolii câte le sunt necesare. În cazul în care un elev nu se încadrează în spațiul prevăzut în broșură pentru rezolvarea unui subiect, elevul solicită și primește de la profesorii asistenți o foaie liniată suplimentară pe care continuă redactarea. Foaia liniată suplimentară se va atașa broșurii, prin capsare în două locuri, intermediare celor trei capse inițiale.
Profesorii asistenți din centrele de examen stabilite în fiecare județ vor folosi în clase scannere conectate la câte un calculator/laptop pe care este instalată aplicația de evaluare digitalizată. Lucrările elevilor sunt scanate și încărcate în platformă.
"În momentul în care lucrarea este repartizată spre evaluare, când apăsăm butonul 'start evaluare' o lucrare se poate duce către doi profesori situați în colțuri diferite ale țării, niciodată nu vor ști unul de celălalt. Repartizarea se face aleatoriu. Mai mult decât atât, dacă după prima evaluare diferența dintre cei doi e mai mare de un punct, platforma identifică lucrarea, o trimite automat la alți doi evaluatori", a explicat secretarul de stat.
Lucrarea nu poate ajunge în niciun caz la un evaluator din județul din care este elevul, a subliniat acesta.
Regulile pentru rezolvarea subiectelor
- Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală şi niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia. Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţională în sesiunea respectivă. În cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el e însoţit de unul dintre asistenţi până la înapoierea în sala de clasă. În această situaţie, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.
- Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru proba de la matematică elevii pot să utilizeze instrumente de desen. Se interzice folosirea în timpul probelor a mijloacelor de calcul. Se folosesc numai colile distribuite de către asistenţi.
- La proba de limba română, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect. De asemenea, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
- La proba de limba română sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.
- La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect.
- La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou / pix de culoare albastră. De asemenea, este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou / pix de culoare albastră) în spațiul p.