O echipă de 8 elevi de la Colegiul I.L. Caragiale din București a câștigat premiul 2 la concursul anual organizat de NASA. Competiția a fost una acerbă, românii luptând cu peste 26.000 de elevi din 19 țări.
Cei 8 elevi au lucrat 9 luni la proiectul de așezare spațială, pentru a pune la punct până la cel mai mic detaliu un loc unde oamenii să poată să trăiască în apropiere de Jupiter.
„Noi avem nevoie să ducem toate condițiile în spațiu ca să trăiască bine. Și primul lucru a fost gravitația, pentru că făra ea corpul nu poate sta în forma sa reală”, a explicat Alexandru Vlad, la Digi24.
Altă problemă rezolvată cu ingeniozitate a fost asigurarea energiei.
„M-am gândit să mă folosesc de poziționarea pe care noi am ales-o, de un satelit din jurul lui Jupiter. Practic, în jurul nostru este un nor de plasmă, iar eu m-am gândit să o import, să o bag în centrală și să fac energie”, a explicat și eleva Claudia Bălăceanu.
Cornelia Văiceanu, profesor de informatică la Colegiul Național I.L. Caragiale din București, este cea care i-a coordonat pe elevi.
„Ideea acestui proiect a pornit de la dorința mea de a găsi o soluție și o activitate pentru copii după ce ne-am întors din online. Am observat că elevii sunt împrăștiați și eram cu toții dezorientați”, a povestit ea cum i-a venit ideea participării.
Acum mai trebuie să reușească să găsească finanțare pentru a putea să meargă să își ridice premiile. Suma de care ar avea nevoie pentru bilete de avion, cazare, vize, mese și taxe de participare se ridică la 21.000 de dolari.