Ministerul Sănătăţii a publicat, luni, rata de infectare cu noul coronavirus în fiecare localitate.
În funcţie de această evaluare, urmează ca toate unităţile şcolare şi Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă să decidă, până pe 10 septembrie, scenariile după care va începe şcoala.
Astăzi, 7 septembrie 2020, toate direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor informa Inspectoratele Şcolare Judeţene/al Municipiului Bucureşti, respectiv senatele universitare ale instituţiilor de învăţământ superior şi Comitetele Judeţene / al Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU/CMBSU) cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, iar până la data de 10 septembrie, în funcţie de aceste date, de particularităţile locale, de infrastructura şi resursele umane ale fiecărei unităţi de învăţământ în parte, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ va propune Inspectoratului Şcolar Judeţean/al Municipiului Bucureşti aplicarea unuia dintre scenariile de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, conform Ordinului ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului sănătăţii 5487/1494/ 01.09.2020
Ministerul Sănătăţii
Și ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat în weekend că decizia care aparține unităților de învățământ trebuie să fie comunicată părinților până joi. Anisie a subliniat că 80% dintre școli sunt pregătite pentru începerea anului școlar.
Care sunt cele trei scenarii
Scenariul 1 (verde) prevede participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor la cursuri în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.
Scenariul 2 (galben) are în vedere: Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.
Scenariul 3 (roșu) se referă la participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online.
În București se aplică scenariul galben
Majoritatea localităţilor se află în scenariul verde, care implică prezenţa fizică a elevilor la cursuri.
În scenariul roşu se situează 43 de localităţi, 410 în galben şi 2.728 în verde.
În Bucureşti, incidenţa este 1,12, astfel că se va aplica scenariul galben. Aceeași situație este și în alte orașe mari:
- Bacău - 1,99
- Giurgiu - 1,61
- Târgoviște - 1.40
- Tulcea - 1,31
- Miercurea Ciuc - 1,25
- Iași - 1,22
- Brașov - 1,19
- Ploiești - 1.14
- Buzău - 1,09
Sunt însă și orașe mari unde se va aplica scenariul verde:
- Timișoara - 0.89
- Târgu Jiu - 0,87
- Deva - 0,82
- Cluj Napoca - 0,65
- Baia Mare - 0,52
Pe lângă orașele mari, sunt însă multe localități mici unde se va aplica tot scenariul verde, fiind mai puțin de o persoană în medie detectată cu COVID în ultimele 14 zile, raportat la mia de locuitori.
Iată AICI lista completă cu situația din fiecare județ
Orban: Nu se poate aplica distanțarea se poate aplica scenariul mixt
Premierul Ludovic Orban a repetat, luni, cele trei scenarii privind redeschiderea școlilor. El a precizat că acolo unde, deși școala poate începe normal, dar nu se poate aplica distanțarea, se poate trece la scenariul mixt.
„Până la unu la mie se poate începe şcoala normal, în scenariul verde, peste unul la mie va fi învăţământ mixt, ce este peste trei la mie se va începe şcoala online. Administraţiile locale şi managementul şcolilor au aceste date şi ştiu cum începe şcoala. Dacă începe în clasă, trebuie să ia măsurile necesare.
Dacă e pe scenariul mixt, trebuie să facă inclusiv informarea pentru părinţi. Există o libertate, pot să apară anumite diferențe la o rată sub 1 la mie, dacă nu există posibilitatea de a asigura condițiile de distanțare, școlile să aplice scenariul mixt”, a afirmat Ludovic Orban.
Întrebat cum comentează faptul că mulți profesori s-au plâns că nu pot preda și în clase, și online, premierul a subliniat că pe tot parcursul verii au existat programe de pregătire pentru ei.
”În toată perioada verii au fost organizate astfel de pregătiri de dezvoltare a competențelor pentru predarea online”, a spus Orban.