Miercuri începe şcoala. Harta României în funcţie de scenariul de revenire la clasă: Peste 2.000 de localităţi sunt în scenariul verde

Miercuri începe şcoala. Harta României în funcţie de scenariul de revenire la clasă: Peste 2.000 de localităţi sunt în scenariul verde

Ministerul Educaţiei a publicat, marţi, incidenţa cazurilor de coronavirus pe localităţi, în funcţie de care se vor relua cursurile începând de miercuri.

Rata de infectare în funcție de care se redeschid școlile pe 5 mai poate fi văzută pe această hartă, creată de echipa proiectului Romanian Economic Impact Monitor.

Două scenarii sunt avute în vedere – cel verde, cu toți elevii prezenţi fizic la şcoală, în localităţile unde incidenţa este sub 1 la mie, şi scenariul galben, în localităţile cu incidenţa peste 1 la mie.

harta
Foto: Captură econ.ubbcluj.ro

Rata de incidenţă la care se face referire este cea din ultimele 14 zile.

ADVERTISING

În peste 2.000 de localităţi, toţi elevii merg la şcoală

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că elevii din 1.124 de localități, în care rata de infectare este de peste 1 la mie, vor începe miercuri școala în sistem online, cu excepția celor din învățământul primar, a celor din grădinițe și a celor din clasele terminale.

În schimb, peste 2.000 de localități sunt în scenariul verde, cu o rată de infectare de sub 1 la mie.

„Este vorba de 2.057 de localități în care rata de infectare este sub 1 la mie. În cele mai multe localități rata de infectare este sub 1 la mie, deci acolo vor putea merge la școală cu prezență fizică absolut toți elevii, plus copiii din grădinițe.

ADVERTISING

Există 1.124 de localități în care rata de infectare este mai mare de 1 la mie, în aceste localități vor putea să înceapă mâine cu prezență fizică elevii din învățământul primar și copiii din grădinițe.

Elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și elevii claselor a IX-a, a X-a și a XI-a din localitățile cu rată de infectare cu peste 1 la mie din păcate mâine vor începe școala în sistem online”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Aleph News.

Ce sunt scenariile galben şi verde

Ordinul nr. 3235/93/2021, din 5 februarie 2021, prevede că:

Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localităţii, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

ADVERTISING

Scenariul 1

Scenariul 1 prevede participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, în localităţile unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori. 

Scenariul 2

Scenariul 2 vizează:

a) Participarea zilnică, cu prezenţă fizică, în unităţile de învăţământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi  a XII-a, a XIII-a, şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, precum şi a elevilor din învăţământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară;

b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu, acolo unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localităţii nu este declarată starea de carantină.

Când se fac ore remediale cu prezență

De asemenea, în ordin se arată că este permisă organizarea orelor remediale, cu prezenţa fizică, în unităţile de învăţământ, dacă la nivelul localităţii nu este declarată starea de carantină.

În schimb, trebuie garantate normele de prevenire a îmbolnăvirilor, adică distanţare corectă, aerisirea frecventă a spaţiilor, respectarea normelor de igienă şi  purtarea obligatorie a măştii de protecţie.

"Personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învăţământ prevăzut la alin (7) are obligaţia să poarte mască în permanenţă în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor atât în interior cât şi în exterior, precum şi în sălile de clasă, cu exceptia situaţiilor în care procesul specific de predare/învăţare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor folosi viziere şi vor evita în permanenţă contactul faţă în faţă cu copiii la o distanţă mai mică de 2 m", mai scrie în document.

Context

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o decizie prin care se permite ca elevii din învăţământul special să participe fizic la ore, indiferent de rata de infectare din localitate, dacă localităţile nu sunt în carantină.

De asemenea, efectivele claselor terminale, care fac ore fizic, nu mai trebuie înjumătăţite.

Cursurile încep, după vacanţa prelungită de primăvară, în 5 mai. 

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇