Elevii de clasa a XI-a din Cluj Napoca vor fi incluși într-un proiect pilot, prin care vor fi testați prin scanarea mâinilor pentru identificarea abilităților privind cariera viitoare.
La acest proiect vor participa 100 de elevi, a anunțat Inspectoratul Școlar Județean Cluj, potrivit Edupedu.
„Se va realiza un profil psihologic al tânărului la care el va avea acces și în urma căruia sperăm să își realizeze un plan de carieră mult mai bine fundamentat decât pe informații aleatorii și, poate, care nu corespunde aptitudinilor și posibilităților reale de a performa într-o anume meserie”, a declarat inspectorul școlar general Marinela Marc.
Proiectul începe în februarie, iar pentru testarea elevilor, dacă sunt minori, va fi nevoie de acordul părinților.
”Va fi un proiect pilot care începe în luna februarie și va dura până în iunie, iar în funcție de rezultate vom vedea dacă îl extindem în anul școlar viitor. În prima fază vor fi 100 de elevi în fiecare lună. Noul sistem îi va ajuta pe elevi să ia decizii legate de carieră”, a spus Marc, citată de Cluj.24.
Inspectorul a subliniat că este vorba de un soft creat chiar de o companie românească, foarte simplu și non-invaziv.
”Practic, prin scanarea mâinilor se scanează posibilitățile native ale tinerilor, care sunt coroborate prin completarea unui chestionar clasic de orientare școlară și prin cele două modalități de sondare se ajunge la un profil ocupațional mult mai apropiat de posibilitățile tinerilor”, a precizat Marinela Marc.
Reprezentantul companiei care produce aparatul a explicat modul de funcționare a dispozitivului: „persoanele își pun palmele, iar mai apoi sunt supuse la niște impulsuri electrice de voltaj foarte mic, prin care le este stimulat creierul. Creierul răspunde înapoi, moment în care scanner-ul intră pe modul de colectare de date”.
În urma acestei scanări de palme, aplicația lui generează șapte rapoarte, printre care cele mai importante sunt raportul de talente dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani, dar și cel de personalitate.
„În acest an, se dorește a fi un proiect pilot prin care vom testa cu o tehnologie avansată, cu un aparat creat de un inventator român. Elevi din clasa a XI-a vor fi testați și de către un consilier vocațional cu teste standardizate consacrate. Având două testări ale elevului, una modernă și una consacrată de știință, am putea ghida copiii să se orienteze spre o carieră care le-ar permite să dezvolte performanță maximă”, a declarat Camelia Lucia Bakri, președintele organizației Genesis Lions Club, parteneră în proiect.