Frații Schumacher ai karting-ului românesc: Cum este să mergi cu 100 km/h la doar 10 ani și să fii campion la asta - Interviu

Frații Schumacher ai karting-ului românesc: Cum este să mergi cu 100 km/h la doar 10 ani și să fii campion la asta - Interviu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

La o vârstă la care mulți copii se joacă mai mult pe calculator, petrec vremea pe TikTok sau se răzvrătesc că au prea multe teme de făcut, David și Bogdan ies din tiparele cu care ne-am obșnuit.

Ei vorbesc cu o maturitate fantastică despre disciplină, alimentație, voință, concentrare, responsabilitate, pasiune, lucruri care fac parte din viața lor de zi cu zi, pe lângă școala în plină pandemie.

”Faptul că avem antrenamente la ore fixe, faptul că vorbim de zecimi de secundă, normal că implică o disciplină clară”, spune David Cosma Cristofor, Campion National Karting Masters in 2019 la doar 10 ani, într-un interviu acordat SpotMedia.ro.

Pasionat de viteză, David, alaturi de fratele sau mai mic, visează să ajungă piloți de Formula 1. Ei au fost asemănați cu frații Schumacher, singurii din lume care au urcat amândoi pe același podium.

Frații Cosma Cristofor au urcat pe primele două locuri ale podimului anul acesta la Campionatul Național de karting desfășurat la București.

Aș vrea să ne spuneți, pentru început, câteva cuvinte despre voi și despre pasiunea voastră pentru karting: Cum s-a născut această pasiune? De cât timp practicați acest sport? Care sunt cele mai mari reușite ale voastre în acest sport?

Pasiunea pentru karting a apărut într-un mod foarte natural. De foarte mici am fost pasionați de mașini, atv-uri, motoare, viteză, adrenalină, probabil toate acestea avându-le in ADN de la tatăl nostru și el practicând kartingul cand a fost mic, fiind pasionat de automobilism.

ADVERTISING

Practicăm acest sport de la varsta de 7 ani (David), respectiv 6 ani (Bogdan).

David-Cosma-Cristofor
Foto: David Cosma Cristofor/Arhivă personală

Cele mai mari reușite ale noastre sunt titlurile obținute:

David Cosma Cristofor

  • 2020- etapa 1 Campionatul național de karting – locul 1
  • 2019- Campion național Karting Masters
  • 2018- Vicecampion campionatul Karting Masters
  • 2018- cupa GATORADE
  • 2017- Supercupa României
  • 2017- Campion național categoria Nanowatt

Bogdan Cosma Cristofor

  • 2020- etapa1- Campionatul național de karting – locul 3
  • 2019- campion național Karting Masters
  • 2018 – Vicecampion Karting Masters
  • 2017- Campion național categoria pikowatt
Bogdan-Cosma-Cristofor
Foto: Bogdan Cosma Cristofor/Arhivă personală

Dar mai presus de aceste titluri obținute sunt participările la campionatele mondiale de karting alături de cei mai buni piloți din lume și experianța acumulată acolo și trăirile unice ale acestor competiții.

Anul acesta ne-am propus amândoi să lasam deoparte campionatul intern si sa ne axăm mai mult pe competițiile internaționale iar visul nostru este să câștigam în anul 2021 campionatele din străinătate, alături de noua noastră echipă care ne susține neconditionat, GULSTAR KART REPUBLIC.

ADVERTISING

Orice sport, cu atăt mai mult karting-ul, necesită disciplină și multă voință. Ce v-a disciplinat cel mai mult, în toți acești ani?

Într-adevăr orice sport implică disciplină, voință, concentrare, responsabilitate, pasiune. Fără toate acestea nu poți deveni un sportiv cu rezultate și nu te poti bucura de progres.

Faptul că avem antrenamente la ore fixe, faptul că vorbim de zecimi de secundă, normal că implică o disciplină clară.

Somnul, alimentația, programul de pregătire fizică, antrenamentele, competițiile sunt parte din această disciplină.

Cum arată viața voastră de sportivi și școlari, mai ales în aceste momente speciale? Care este programul vostru zilnic și ce vă motivează?

Părinții ne susțin să putem îmbina cu bine și școala și kartingul. Este adevărat că una dintre condițiile impuse de părinti  pentru a putea practica kartingul de performanță este de a nu neglija scoala.

Amândoi suntem elevii unor școli foarte bune care susțin sportul de performanță și care ne-au ajutat să recuperăm atunci când lipsim mai mult.

Câteodată ne este foarte greu după ce venim epuizați de la vreo competiție să ținem pasul cu colegii noștri și cu tot ce avem de recuperat, dar facem tot posibilul să fim competitivi și la școală, nu doar in karting.

ADVERTISING

Programul zilnic arată cam așa: Trezirea la ora 7:30, câteva minute de activitate fizică, mic dejun, 8:30-15:00 școală, dupa 16:00 ori antrenamente karting ori lecții atunci când avem de recuperat.

Weekendurile întotdeauna karting de vineri dimineața pâna duminică seara. Acesta este programul în mod obișnuit. Dacă suntem plecați la competiții atunci programul este conform competiției respective.

Cum v-ați petrecut izolarea? Cum ați descrie acum, privind în urmă, acele momente?

Inițial nu am simțit ca o corvoadă această izolare pentru că tocmai ne intorsesem in data de 24 februarie de la o cursă din Italia. Faptul că ne avem unul pe celălalt ne-a ajutat ca, atât eu cât și fratele meu, să avem momente extrem de distractive plimbându-ne cu karturile electrice prin curte, prin padurea de lângă casă, cu buggy-urile, ne-am odihnit destul de mult, am recuperat din lecțiile restante, am stat mult cu familia, cu animăluțele casei deoarece avem foarte multe fiind iubitori de animale.

Însă după o lună ne-am dat seama că nu putem merge la curse importante, că nu ne putem antrena, că acest an este un an de sacrificiu.

Dar nu a durat mult, dat fiind că acest sport este un sport practicat numai in exterior. Protejați suntem foarte bine că avem căști și am putut merge la pistă maxim 3-4 piloți si-am continuat măcar antrenamentele.

David-Cosma-Cristofor
Foto: David Cosma Cristofor/Arhivă personală

După izolare, a venit și prima competiție. Cum a fost pentru voi revenirea?

Revenirea la prima competiție a venit cu entuziasm. Am fost fericiți că am revenit pe circuit alături de prieteni și de echipă și de tot ce înseamnă pasiunea noastră.

Cum e să fii copil și să conduci un kart cu peste 100km/h? Nu vă este frică?

Aceasta întrebare ne-a fost adresată de multe ori. Este greu de povestit in cuvinte ce simți acolo în kart.

Ai parte de multă adrenalină, concentrare, emoții, fractiuni de secundă, atenție distributivă. Toate acestea te fac să simți supererou și ai o siguranță absolută, o trăire unică.

Niciodata in cei 4 ani de cand facem karting nu am simțit teama sau frica. Bogdan s-a și răsturnat de cateva ori și nu a avut nici macar o zgârietură… suntem foarte bine protejați de echipamentul pe care-l purtăm.

David-si-Bogdan
Foto: David și Bogdan/Arhivă personală

Ați fost asemănați cu frații Schumacher, singurii din lume care au urcat amîndoi pe același podium. Ce părere aveți despre această asemănare? Visați la performanțe în Formula 1?

Am fost asemănați cu frații Schumacher într-un interviu realizat de postul TV Antena 1, de oameni care ne apreciază, care ne-au plăcut și au crezut în noi ca piloți și pentru aceasta le mulțumim foarte mult și le suntem recunoscători.

Normal că această asemanare ne bucură și ne onorează, însă comparația e metaforică, este cale lungă până acolo dar momentan, la nivelul nostru, suntem mândri de rezultatul obținut și să fim amândoi pe podium într-o competiție foarte grea este o mare realizare, mai ales că Bogdan, anul acesta, trebuia sa fie încă la o categorie mai mică conform varstei lui. Dar și-a dorit foarte mult să-și depășească limitele, să lupte alături de piloți cu experiență chiar dacă mulți dintre ei sunt cu 3-4 ani mai mari.

Sunt tare mândru de el: este un pilot foarte bun, luptător adevărat și cel mai bun frate din lume.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇